De tilldelas FBA:s stipendium till minne av Zaida Catalán

Folke Bernadotteakademin (FBA) har inrättat ett stipendium till minne av Zaida Catalán. Stipendiaterna Nathalie Ndimubanzi och Fatmeh Hammad ska nu bidra till arbetet med kvinnor, fred och säkerhet.

Folke Bernadotteakademin (FBA) fick för ett år sedan i uppdrag av regeringen att inrätta ett stipendium till minne av Zaida Catalán. Nu är de första stipendiaterna, Nathalie Ndimubanzi och Fatmeh Hammad, utsedda och på plats hos sina världsorganisationer.

FBA skriver att syftet med stipendiet är att ”ge unga fredsbyggare möjlighet att förkovra sig och samtidigt bidra till arbetet med kvinnor, fred och säkerhet”.

Ndimubanzi kommer att medverka i Kvinna till kvinnas team i östra delen av Demokratiska republiken Kongo (DRK) och Hammad kommer att vara en del i arbetet vid The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy (MIFTAH) i Palestina.

– Jag är glad och stolt över att Sverige tar vara på unga fredsbyggares värdefulla engagemang för att öka kvinnors deltagande i konfliktlösning. Det känns helt naturligt att de två första stipendiaterna just kommer från DRK och Palestina där Zaida var utsänd av FBA, säger FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00