De startar kampanj om konkurrensen från kommunala secondhandbutiker

När kommuner startar egna secondhandbutiker konkurrerar de ut ideella och privata aktörer genom att dumpa marknaden. Det hävdar Skoopi, Småföretagarna, Coompanion och Nyföretagarcentrum. Avfall Sverige hänvisar till Avfallstrappan och att det handlar om återvinningsarbete.

Med hjälp av secondhandbutiker hjälper idéburna organisationer människor in på arbetsmarknaden och skapar ett överskott som används i hjälpverksamhet. Men när kommunen öppnar egna secondhand blir det en osund konkurrens, menar Skoopi, Småföretagarnas riksförbund, Coompanion och Nyföretagarcentrum. (Arkivbild)  
Med hjälp av secondhandbutiker hjälper idéburna organisationer människor in på arbetsmarknaden och skapar ett överskott som används i hjälpverksamhet. Men när kommunen öppnar egna secondhand blir det en osund konkurrens, menar Skoopi, Småföretagarnas riksförbund, Coompanion och Nyföretagarcentrum. (Arkivbild)  Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Gustafsson

De fyra kritiska organisationerna startar nu något de kallar för en upplysningskampanj. Ulrica Persson, ordförande för Skoopi, illustrerar problemet som deras medlemmar brottas med.

– När jag fyllde jämnt skulle vi köpa vinglas. Jag gick till ett antal second hand-butiker i Borlänge och köpte det som fanns. De kostade 10–15 kronor styck. När vi gick till kommunens second hand så kostade samma vinglas två kronor, säger hon till Altinget.

Skoopi är en intresseorganisation för arbetsintegrerande sociala företag (ASF), där målgruppen är människor som står långt från arbetsmarknaden. De menar att medan kommunallagen visserligen tillåter kommuner att bedriva verksamhet för att skapa sysselsättning för utsatta grupper som inte kommer in på arbetsmarknaden, men att varje kommun måste göra en bedömning av om det som är lagligt också är lämpligt ur konkurrenshänseende.

Kommunerna har i uppgift att jobba enligt Avfallstrappan. Det innebär att de behöver jobba med återbruk och återanvändning.

Camilla Nilsson, rådgivare, Avfall Sverige

– Det här är inte kommunal kärnverksamhet, det är bara orimligt. Den offentliga sektorn måste begränsa sin privata näringsverksamhet och fokusera mer på sina kärnuppgifter. Därför är det dags att begränsa den offentliga driften av näringsverksamhet som konkurrerar med privata företag, säger Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas riksförbund till Altinget. 

Secondhandmarknaden har vuxit enormt. Svensk handel skrev en rapport våren 2021 där de kom fram till att den omsätter runt 20 miljarder per år. Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert på Svensk handel, säger till Altinget att den siffran gällde såväl butikshandel som handel mellan privatpersoner. Även Blocket och Tradera räknades in.

Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, hänvisar till att det handlar om återvinning – inte om näringsverksamhet.

– Kommunerna har ett lagstadgat ansvar att jobba enligt Avfallstrappan. Det innebär att de behöver jobba med återbruk och återanvändning. I en del kommuner finns inga ideella eller privata secondhand, och där sätter kommunen in egna återbruksverksamheter, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige till Altinget.

Avfallstrappan är ett EU-direktiv som finns inskrivet i miljöbalken. Där anges hur avfallet ska tas omhand, enligt fem nivåer: förebygga, återanvända, materialåtervinna, utvinna energi och deponera.

Dumpar ni priserna?

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.