De föreslås toppa C:s valsedel

Centerpartiets sittande EU-parlamentariker Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani föreslås fortsatt representera partiet i Bryssel efter valet i juni. Stockholmspolitikern Svante Linusson föreslås ta tredjeplatsen. 

Svante Linusson, Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani föreslås toppa Centerpartiets valsedel i nästa års EU-val.
Svante Linusson, Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani föreslås toppa Centerpartiets valsedel i nästa års EU-val.Foto: Claudio Bresciani/TT
Miranda Olsson

På fredagsmorgonen presenterade Centerpartiet sitt förslag till valsedel i det kommande EU-parlamentsvalet som går av stapeln den 9 juni 2024.

– Det är ett historiskt val. Det är ett val som kommer spela mer roll än på väldigt väldigt länge, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok på en pressträff.

Sedan 2019 har Centerpartiet två platser i parlamentet. Nu har partiets medlemmar kunnat nominera sina kandidater för den kommande mandatperioden i en rådgivande omröstning. Nomineringskommittén har sedan landat i ett förslag på lista. 

– Vi presenterar nu ett förslag som vi känner oss väldigt trygga med. Vi har en bra bredd på listan och en mycket stark topptrio, säger nomineringskommitténs ordförande Jan Andersson.

Som etta på listan föreslås Emma Wiesner. Hon tog plats i parlamentet i början av 2021 efter att Fredrik Federley – partiets förra toppnamn – lämnade politiken.

– Nästa mandatperiod kommer att vara en ödesperiod för planetens fortsättning, för den framtida klimatpolitiken och för hur den här planeten kommer vara att leva på, säger Emma Wiesner och pekar på vikten av nya klimatmål till 2040.

Åter tvåa

Centerpartiets valsedel fastställs slutligen av partiets förtroenderåd den 24 november. Abir Al-Sahlani, som suttit i parlamentet sedan 2019, föreslås återigen som tvåa.

– Jag är väldigt taggad på valrörelse och är väldigt taggad på att ta mig an den stora uppgiften tillsammans med centerpartister runtom i landet och det här grymma toppgänget. För ett bättre EU och för varje människa i EU, säger hon. 

Som trea på listan föreslås Svante Linusson som representerar partiet i Stockholms stad, som också undervisar och forskar i matematik vid Kungliga tekniska högskolan. I EU vill han lägga tyngden vid utvecklingen av artificiell intelligens.

– Det är oerhört viktigt att EU hänger med i den utvecklingen som sker, säger han.

– Under den här revolutionen som vi ser framför oss så måste europeiska företag få ha den senaste tekniken tillgänglig. Sverige är för litet för att säkerställa detta.

EU-politiken presenteras i vår

I det förra EU-valet 2019 fick Centerpartiet strax över 10 procent av rösterna, en ökning med drygt 4 procentenheter sedan 2014.

Valplattformen inför nästa års val presenteras i februari och klubbas i samband med landets kommundagar.

– Skickar vi starka, liberala, gröna krafter till Europa då kommer man få ett Europaparlamentet som står upp för de krafterna, säger Muharrem Demirok.

Nämnda personer

Emma Wiesner

Europaparlamentariker (C)
Civilingenjör i energisystem (Uppsala uni., 2017)

Abir Al-Sahlani

Europaparlamentariker (C), ledamot i partistyrelsen
Systemvetare (KTH)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00