De är Sveriges djurvänligaste kommun 2020

Djurens Rätt har i sin årliga rankning utsett Malmö till Sveriges djurvänligaste kommun 2020.

Under perioden december 2019 till april 2020 deltog 214 av landets 290 kommuner i undersökningen Djurvänlig kommun.

Kommunerna fick svara på ett trettiotal frågor om upphandling och servering av mat i kommunerna samt frågor om övriga beslut och rutiner som påverkar djur. Därefter poängsätts svaren och kommunerna rangordnas på listan över djurvänliga kommuner. Det är för andra året som undersökningen genomförs. 

Årets djurvänligaste kommun

Nu är det klart att Malmö får utmärkelsen Sveriges djurvänligaste kommun 2020.

– Det är jätteskoj. Jag blev överraskad för att det är väldigt många andra kommuner som jobbar målmedvetet med detta, men jag vet att vi har gjort många insatser och aktiviteter samtidigt på olika håll i stadens förvaltningar och då blir effekten större, säger Gertrud Sonesson-Wessman, avdelningschef skolrestauranger Malmö stad, vid prisutdelningen.

"Stor efterfrågan på information"

Över 80 procent av kommunerna i undersökningen har minskat på köttet under det senaste året, där bland annat vegetarisk mat blir allt vanligare i skolan. 

– De här besluten har potential att påverka väldigt många djur och därför gläder jag mig över det stora intresset från kommunernas sida att utvecklas framåt. Vi märker också att det finns en stor efterfrågan på information om vilka beslut ens kommun har tagit i olika djurrelaterade frågor, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens Rätt och ansvarig för undersökningen, i ett pressmeddelande. 

Här är listan över Sveriges tio mest djurvänliga kommuner: 

  1. Malmö
  2. Tierp
  3. Södertälje
  4. Haparanda
  5. Svedala
  6. Köping
  7. Burlöv
  8. Växjö
  9. Knivsta
  10. Katrineholm

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00