Dataskyddsmyndigheter ska granska appar och sociala medier

KORTNYTT. I kölvattnet av Cambridge Analytica och Facebook bildar EU:s dataskyddsmyndigheter en arbetsgrupp för granskning av hur appar och sociala nätvek samlar in och sprider personliga uppgifter. 

Amanda Bergland

Samtliga dataskyddsmyndigheter i EU, Artikel 29-gruppen, bildar nu en särskild arbetsgrupp som ska granska hur appar och sociala medier samlar in och sprider personuppgifter. 

– Medan Cambridge Analytica och Facebook är mycket omdiskuterade just nu strävar vi efter att kasta vårt nät bredare och tänka långsiktigt, säger Andrea Jelinek som är ordförande för Artikel 29-gruppen i ett pressmeddelande.

Den nya arbetsgruppen ska göra en bred och långsiktig granskning för att skydda individer mot otillåten spridning och lagring av personliga uppgifter. 

– Vi är i början av en ny era av dataskydd. Att skydda individer mot olaglig användning av deras personuppgifter på sociala medier-plattformar kommer att vara en av nyckelprioriteringarna för alla oss dataskyddsmyndigheter i EU, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Schelin-Lindgren i ett pressmeddelande från myndigheten. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00