Datainspektionen granskar Google

KORTNYTT. Efter att konsumentorganisationen Sveriges konsumenter lämnat in klagomål granskar nu Datainspektionen Google, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Organisationen Sveriges konsumenters klagomål handlar om hur Google samlar in och använder platsdata från personer som använder Android-telefoner. Klagomålet baseras på uppgifter från en rapport framtagen av Forbrukerrådet, som är en norsk konsumentorganisation. 

Läs också: MP: Integriteten behöver skyddas

Ett av Datainspektionens uppdrag är att granska huruvida de som samlar in personuppgifter följer dataskyddsförordningen (GDPR). I en tillsynsskrivelse till Google har Datainspektionen ställt frågor som Google måste besvaras.

Läs också: Nya säkerhetslagar sätter press på myndigheter och företag

– Det här är ett klagomål som lyfts fram av flera europeiska konsumentorganisationer och som potentiellt berör en stor mängd personer. Därför vill vi utreda detta för att säkerställa att Google har följt reglerna i dataskyddsförordningen, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Talman kandiderar till Europaparlamentet  Talman kandiderar till Europaparlamentet  Næste artikel Hiv ökar bland män som har sex med män
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!