Debatt

Därför vill vi se Moreira Duarte som ny partisekreterare

Vår övertygelse är att Mariana har den kompetens och energi som behövs för att vi som parti ska kunna få med oss fler på den gröna omställningen. Det skriver 22 miljöpartister som vill se Mariana Moreira Duarte som ny MP-sekreterare.

Mariana Moreira Duarte (MP) har en sällsynt vass kommunikativ förmåga som kommer behövas för att paketera våra budskap till olika målgrupper i samhället, skriver debattörerna.
Mariana Moreira Duarte (MP) har en sällsynt vass kommunikativ förmåga som kommer behövas för att paketera våra budskap till olika målgrupper i samhället, skriver debattörerna.Foto: Karin Röse
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Tomas Eriksson (MP)
Regionråd, Region Stockholm
Helena Elfvendal (MP)
Ordförande, MP Härnösand
Mie Nilsson (MP)
Ordförande, MP Gotland
Katarina Folkeson (MP)
Språkrör, Gröna studenter
Jesper Olsson (MP)
Språkrör, Gröna studenter
Martin Solberg (MP)
Ordförande, MP Sundbyberg
Alina Koltsova (MP)
Gruppledare, MP Arvika
Deniz Bulduk (MP)
Intern gruppledare, MP Botkyrka
Nila Vikhe Patil (MP)
Ledamot, Stockholms kommunfullmäktige
Martin Hansson (MP)
Gruppledare, MP Stockholms stad
Micke Seid (MP)
Ledamot, MP:s jämställdhets- och mångfaldskommitté
Gabi Rehbinder (MP)
Ledamot MP:s jämställdhets- och mångfaldskommitté
Tiemon Okojevoh (MP)
Ledamot, Stockholms kommunfullmäktige
Ahmet Music (MP)
Ledamot, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB (MP Järva-Stockholm)
Philip Olczak (MP)
Styrelseledamot, MP Stockholm stad
Lisa Carlbom (MP)
Gruppledare, MP Farsta
Anwahr Athahb (MP)
Medlem, MP Stockholm stad
Anneli Önneby (MP)
Ersättare, Södermalm Stadsdelsnämnd
Aviva Barczewska (MP)
Suppleant, Kulturhuset Stadsteatern AB och ersättare, regionfullmäktige Region Stockholm
Johara Khattab (MP)
Medlem, MP Järfälla
Shadi Larsson (MP)
Medlem, MP Stockholms stad
Mikaela Ahlm (MP)
Medlem, MP Skåne

Nu i september är det ett år kvar innan Sverige går till val. Ett viktigt val där mycket står på spel. Ett val där Miljöpartiet kommer behövas mer än någonsin. Inte nog med att klimatfrågan är ständigt aktuell. Dessutom har vi den senaste tiden sett en mobilisering på högerkanten som indikerar ett nytt konservativt reaktionärt block i svensk politik. Ett block där Sverigedemokraterna släppts in i värmen och som därmed ritar om kartan för svensk inrikespolitik. Med en sådan utveckling i kikaren krävs ett grönt parti som står upp för mångfald och solidaritet.

På söndag ska Miljöpartiet välja en ny partisekreterare och vår övertygelse är att Mariana Moreira Duarte är den kandidat som bäst kommer kunna leda vårt parti i denna avgörande tid. Det är i tider som dessa som det behövs politiker med ett starkt mångfaldsfokus som kan erbjuda ett tydligt grönt alternativ till de konservativa och reaktionära strömningarna.

Mariana har under hela sin kampanj varit tydlig med att just antirasism och mångfald kommer vara ett viktigt fokus för henne om hon blir vald. Hon vill se en politik som möter utmaningarna i hela landet, från glesbygdskommunerna till storstädernas förorter. Ett helhetsperspektiv som behövs både inom Miljöpartiet och i politiken som helhet. När vi får med oss folk ända från Rosengård upp till Arvidsjaur på vår gröna vision kommer vi kunna bli det breda och slagkraftiga parti som vi har potential att vara.

Kombination av realism och idealism

Det är också i förändringens tider som vi behöver politiker med ett starkt rättvisepatos. Politiker som står upp för mänskliga rättigheter, allas lika värde och solidaritet. Miljöpartiet ska vara den kraften i svensk inrikespolitik. Vi ska vara pragmatikerna med ett varmt hjärta som är garanten för att ingen lämnas utanför i samhället. Vår vision bygger på idén om att ekologisk och ekonomisk hållbarhet ska förenas med social hållbarhet.

Utan samhällen som håller ihop och där folk känner sig inkluderade i gemenskapen kommer det bli svårt att få med sig alla på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Miljöpartiet ska vara motorn för en grön omställning samtidigt som vi får med oss alla på den resan. Med sin kombination av realism och idealism är Mariana en utmärkt fanbärare i den viktiga processen.

Representation i maktens korridorer

Politiken och politiker behöver därtill ständigt sträva efter att både nå ut till och spegla hela Sveriges befolkning. Med representation i maktens korridorer och budskap som riktar sig till de grupper i Sverige som oftare känner sig omtalade snarare än representerade och tilltalade, kan politiken skapa en känsla av tillhörighet hos människor samtidigt som vi stärker demokratin och ökar tilltron bland vår befolkning. Just förmågan att tala till alla, även de mest marginaliserade grupperna i vårt samhälle är en av Marianas stora styrkor. Hon har en tydlig idé om hur både Miljöpartiet och politiken i stort kan nå allt fler i vårt land.

Paketera våra budskap

Miljöpartiet ska vara motorn för en grön omställning samtidigt som vi får med oss alla på den resan.

Vår övertygelse är att Mariana på flera sätt är den kandidat som bäst kan axla samtliga de utmaningar som vi beskrivit ovan. Mariana har varit aktiv ända sedan mitten på nittiotalet och kan därigenom partiet utan och innan. Hon har genom åren haft flertalet höga positioner i partiet där hon blivit väl bekant med våra utmaningar i såväl glesbygdskommuner som i storstädernas förortsområden.

Mariana har en sällsynt vass kommunikativ förmåga som kommer behövas för att paketera våra budskap till olika målgrupper i samhället. Vår övertygelse är att Mariana har den kompetens och energi som behövs för att vi som parti ska kunna få med oss fler på den gröna omställningen. Med Mariana som partisekreterare går vi mot att bli ett parti som växer och når nya höjder likt vi på senaste tiden kunnat se andra gröna partier runt om i Europa göra.

Därför hoppas vi också att kongressen på söndag röstar fram Mariana som vår nästa gröna partisekreterare.

Nämnda personer

Katarina Folkeson

Språkrör Gröna studenter och kommunalråd (MP) i Örebro
Statsvetenskap

Jesper Olsson

Språkrör, Gröna studenter och politisk sekreterare Miljöpartiet i Skåne
Masterexamen i statsvetenskap (Lunds uni. 2021)

Mariana Moreira Duarte

Intern gruppledare Miljöpartiet i Stockholm Stad
Gymnasielärare i spanska och psykologi (Stockholms uni. 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00