Danskarna sade nej - behåller EU-undantag

FOLKOMRÖSTNING. De danska väljarna vill behålla undantaget från att delta i EU:s rättsliga samarbete. Vid folkomröstningen på torsdagen röstade en klar majoritet nej till att överge den gamla ordningen.

Målet för regeringen och övriga på ja-sidan var att ersätta undantaget från 1992 med en valfrihet att delta i EU:s rättsliga samarbete. Skälet är att dagens undantag gör att Danmark inte kan vara med i EU:s polissamarbete inom Europol. Men när danska folket sagt sitt blev slutresultatet att 53 procent röstade nej mot 47 procent ja. Och det betyder att undantaget inte kommer ersättas med en valfrihet att delta.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, ska nu ha samtal med övriga partier i folketinget men också med EU:s ledning för att hitta en lösning som gör att Danmark kan vara kvar i polissamarbetet.

– Vi skall säkra att vi trots dagens resultats fortsatt kan delta i den gemensamma insatsen mot gränsöverskridande kriminalitet och terrorism, sade Lars Løkke Rasmussen, rapporterar Altingets danska redaktion.

Forrige artikel Svårare gömma skatten i Guatemala Næste artikel Stor mängd knark ska straffas hårdare
Regionråd (SD):

Regionråd (SD): "Offrat människoliv för att rädda ekonomin"

DEBATT. De äldre ska inte användas som brickor i ett ekonomiskt experiment av regeringen. Testning av nyinflyttade på boenden borde ha införts tidigare och personal borde ha använt korrekt skyddsutrustning, skriver regionråd Håkan Lösnitz (SD).