Danska regeringen ber Folketinget om stöd för att släppa in Sverige i Nato

Folketinget ska under torsdagen ha en första behandling av ett beslutsförslag om danskt ja till Sveriges och Finlands ansökningar om Nato-medlemskap. 

USA:s president Joe&nbsp;Biden gav den 19 maj Finlands president Sauli&nbsp;Niinistö och Sveriges statsminister<br>Magdalena&nbsp;Andersson USA:s fulla stöd till finskt och svenskt Nato-medlemskap.
USA:s president Joe Biden gav den 19 maj Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister
Magdalena Andersson USA:s fulla stöd till finskt och svenskt Nato-medlemskap.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) lägger under torsdagen fram ett så kallat beslutsförslag i Folketinget, som ska göra det möjligt för den danska regeringen att snabbt ge grönt ljus till Finland och Sveriges inträde i Nato när inträdesförhandlingarna är avslutade.

Det har utrikesministern diskuterat med Folketingets partier på ett möte i utrikespolitiska nämnden på onsdagen.

– Jag är glad för att vi med detta steg – som en av de första allierade – gör klart för att välkomna Sverige och Finland i Nato. Finskt och svenskt medlemskap kommer stärka säkerheten i Norden och göra Nato ännu starkare. Och så kommer det ge nordisk samling i Nato. Därför är det viktigt, att vi nu gör vår hemläxa, så inträdet kan gå så snabbt som möjligt, säger Jeppe Kofod.

Strax efter, att beslutsförslaget läggs fram, kommer det bli en första behandling i Folketinget. Den andra behandlingen väntas äga rum den 7 juni.

Tätare band i Norden 

Tidigare har utrikesminister Jeppe Kofod tagit initiativ till flera möten med sina nordiska kollegor för att lägga grunderna för ett ännu tätare nordiskt samarbete kring säkerhetspolitik. Senast i anslutning till mötet i Östersjörådet i Kristiansand den 25 maj.

– Finland och Sveriges ansökningar har sammanfallit med att danskarna ska rösta ja eller nej till om Danmark kan delta i EU:s försvars- och säkerhetssamarbete. Det kommer att ge oss en unik möjlighet att skapa ännu tätare säkerhetspolitiska band i Norden om vi framöver kan samarbeta både i Nato och i EU, i hela vår region. Också av den anledningen hoppas jag att danskarna röstar ja i dag, sade Jeppe Kofod på onsdagen, då danskarna gick till valurnorna och röstade om ett avskaffande av försvarsförbehållet.

(Reds anm: Resultatet av den danska omröstningen blev ett rungande ja till att avskaffa försvarsförbehållet.)

Gemensam säkerhetsförsäkring

Finland och Sverige ansökte den 18 maj i år om Nato-medlemskap. När Nato:s 30 medlemsländer enats om att sätta igång inträdesförhandlingar med Finland och Sverige, förväntas ett snabbt förhandlingsförlopp.

När förhandlingarna är avslutade, blir inträdesprotokollen om Finlands respektive Sveriges inträden i Nato underskrivna av de allierade. Finland och Sverige kan formellt bli medlemmar först när samtliga allierade har ratificerat inträdesprotokollen.

Danmark har tillsammans med Norge och Island gett gemensamma säkerhetsgarantier till Finland och Sverige under inträdesförfarandet för att solidariskt backa upp ländernas Nato-ansökningar.

Artikeln är uppdaterad 2/6. Texten är översatt från Altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00