Om  
Jakob Ellemann-Jensen
Troels Lund Poulsen

Dansk regeringsrockad i skuggorna av vapenskandal

Försvarsministern och näringsministern byter plats med varandra i den danska regeringen. ”Ett erkännande av att det hela tiden har varit ett misstag”, enligt Altingets danska politikredaktör.

Troels Lund Poulsen (till vänster) och  Jakob Ellemann-Jensen (till höger) under tisdagens presskonferens i det danska försvarsministeriet.
Troels Lund Poulsen (till vänster) och  Jakob Ellemann-Jensen (till höger) under tisdagens presskonferens i det danska försvarsministeriet.Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark
Albin Bohlin

Tidigare i år uppdagades att den danske försvarsministern och Venstre-partiledaren Jakob Ellemann-Jensen uppmanat den danska regeringen att skyndsamt genomföra ett vapenköp på drygt 1,7 miljarder danska kronor från den israeliska vapentillverkaren Elbit. Tidsfristen som försvarsministern uppgav visade sig inte stämma. Dessutom ska anbud från fler leverantörer inte ha inhämtats, rapporterar danska Altinget. Försvarsministern bad om ursäkt och avsatte chefen för det danska försvarsministeriet, Morten Bæk.

Jakob Ellemann-Jensen har varit sjukskriven och under tiden har partikollegan Troels Lund Poulsen varit tillförordnad försvarsminister. Under tisdagsmorgonen meddelade statsministeriet i ett pressmeddelande att Troels Lund Poulsen kommer att bli ny försvarsminister och att Jakob Ellemann-Jensen kommer att överta Lund Poulsens tidigare roll som Danmarks näringsminister. Ellemann-Jensen kommer dock fortsättningsvis att vara vice statsminister.

– Om jag som ordförande för Venstre ska få möjlighet att utveckla den kurs jag lagt för partiet på sommargruppmötet och samtidigt fortsätta hävda Venstre i regeringssamarbetet, då kan jag inte vara försvarsminister samtidigt. Försvaret behöver en minister som har 100 procent fokus på uppgiften. Och det är en stor sådan, sade Jakob Ellemann-Jensen under en presskonferens på det danska försvarsministeriet under tisdagsmorgonen.

Så här kommenterar Altingets danska politikredaktör Esben Schjørring det danska ministerskiftet:

– Växlingen mellan Jakob Ellemann-Jensen och Troels Lund-Poulsen är ett erkännande av att det hela tiden har varit ett misstag att göra den liberala partiledaren till försvarsminister. Så kan det sammanfattas. Nu kan han koncentrera sig på de stora linjerna. Men förändringen sker också i de långa skuggor som vapenfallet kastar. Det gjorde det ännu mer ohållbart att Ellemann satt som försvarsminister.

Nämnda personer

Jakob Ellemann-Jensen

Danmarks vice statsminister och ekonomiminister, partiordförande Venstre, folketingsledamot
Cand.merc.jur. (CBS, 2002)

Troels Lund Poulsen

Danmarks försvarsminister, ledamot i folketinget (Venstre)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00