Folketingsledamot ska leda Nordiska ministerrådet: ”Kritiken gav mig jobbet”

Karen Ellemann, tidigare minister, lämnar danska folketinget för att vid årsskiftet bli ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, en organisation hon tidigare kritiserat.

Karen Ellemann har suttit i folketinget i 15 år och utesluter inte att återvända till politiken. Den 1 januari börjar hon som ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.
Karen Ellemann har suttit i folketinget i 15 år och utesluter inte att återvända till politiken. Den 1 januari börjar hon som ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TT

Vad är skillnaden på en kamel och Nordiska ministerrådet? En kamel kan leka i 14 dagar utan mat och dryck, medan ministerrådet kan äta och dricka i 14 dagar utan att uträtta något nämnvärt.

Så lät det från Karen Ellemann i Berlingske 2013 då hon kritiserade Nordiska ministerrådet för att vara ”Nordens dyraste kaffeklubb” och ”Nordens papperstiger nr. 1”. Efter nyår sätter hon sig själv till rätta som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, och enligt den tidigare ministern för nordiskt samarbete var det just kritiken som säkrade henne jobbet.

– Jag tog själv fram krönikan till intervjun och sa: ”Vet ni om att jag har varit kritisk?”. Svaret från dem var: ”Ja tack, det är det vi vill ha”. Jag väljer att tolka det som att det inte var trots min hårda kritik, utan på grund av den som jag fick jobbet, säger 53-åriga Karen Ellemann. 

Har problemen, som du kritiserade den gången, blivit lösta?

– Det tror jag inte. Man kommer säkert kunna se att det alltid kommer finnas löpande möjligheter att förbättra saker, säger hon.

Är Nordiska ministerrådet mer relevant nu? 

– Nordiskt samarbete är mer relevant än någonsin förr. Dels på grund av den säkerhetspolitiska situationen, men också på grund av erfarenheterna från efterdyningarna av corona. Pandemin gjorde att nationalstaterna inte tog hänsyn till att många pendlar fram och tillbaka mellan länderna, och det fick enorma konsekvenser för både företag och medborgare. Den erfarenheten, vet jag, är en central del av arbetet.

Karen Ellemann blev omvald till folktinget med 8 716 personliga röster vid valet den 1 november. Två veckor senare blev det offentliggjort att hon lämnar sin plats för att bli generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

Man har inget avtal förrän kontrakten skrivits på. Den förhandlingen var inte på något vis avslutad när valdagen kom.