Folketingsledamot ska leda Nordiska ministerrådet: ”Kritiken gav mig jobbet”

Karen Ellemann, tidigare minister, lämnar danska folketinget för att vid årsskiftet bli ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, en organisation hon tidigare kritiserat.

Karen Ellemann har suttit i folketinget i 15 år och utesluter inte att återvända till politiken. Den 1 januari börjar hon som ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.
Karen Ellemann har suttit i folketinget i 15 år och utesluter inte att återvända till politiken. Den 1 januari börjar hon som ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TT

Vad är skillnaden på en kamel och Nordiska ministerrådet? En kamel kan leka i 14 dagar utan mat och dryck, medan ministerrådet kan äta och dricka i 14 dagar utan att uträtta något nämnvärt.

Så lät det från Karen Ellemann i Berlingske 2013 då hon kritiserade Nordiska ministerrådet för att vara ”Nordens dyraste kaffeklubb” och ”Nordens papperstiger nr. 1”. Efter nyår sätter hon sig själv till rätta som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, och enligt den tidigare ministern för nordiskt samarbete var det just kritiken som säkrade henne jobbet.

– Jag tog själv fram krönikan till intervjun och sa: ”Vet ni om att jag har varit kritisk?”. Svaret från dem var: ”Ja tack, det är det vi vill ha”. Jag väljer att tolka det som att det inte var trots min hårda kritik, utan på grund av den som jag fick jobbet, säger 53-åriga Karen Ellemann. 

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00