Om  
Lars Løkke Rasmussen

Dansk EU-parlamentariker byter parti

Trots tidigare försäkringar om motsatsen går danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussens son nu med i sin fars nya parti – Moderaterna. Sonen, Bergur Løkke Rasmussen, sitter i Europaparlamentet på ett mandat för Venstre, men partiet ser sig nu alltså snuvat på en av fyra platser.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget.dk
Thomas Lauritzen

Besvikelsen lär bli svår att dölja i danska partiet Venstre, efter att deras EU-parlamentariker Bergur Løkke Rasmussen tidigare i veckan plötsligt meddelade att han lämnar partiet.

”Jag har varit otroligt glad över och känt mig privilegierad under min tid i Venstre”, skrev Bergur Løkke, som alltså är den tidigare statsministern och nuvarande utrikesministern Lars Løkke Rasmussens son, på sin Facebooksida och fortsatte:

”Men trots 15 goda år i Venstre har jag ändå kommit fram till att jag har en större samhörighet med ett annat parti, Moderaterna.”

Han ansluter sig nu till sin fars nystartade parti Moderaterna, som därmed får en plats i Europaparlamentet fram till nästa vårs EU-val. Bergur Løkke Rasmussen har suttit i parlamentet sedan han ersatte Søren Gade i Venstres partigrupp i höstas.

Venstre: ”Vi valde tilliten”

Moderaterna, som äntrade danska Folketinget efter valet i höstas och som även sitter med i den danska regeringen, meddelade nyligen att de tänker ställa upp i EU-valet i maj nästa år. 

De väntas ta plats i den liberala gruppen Renew Europe, där både Venstre och Radikale Venstre också ingår.

Venstre förlorar nu ett av partiets fyra mandat, vilket gjorde dem till den största danska partigruppen i parlamentet. Nu är partiet nere på tre mandat, alltså samma storlek som de danska Socialdemokraterna.

– Synd, men kanske inte så förvånande, sade Venstres gruppledare Morten Løkkegaard om det inträffade till Altinget.dk på måndagskvällen.

– Vi valde tilliten, man ska inte tro det värsta om folk. Vi önskar den unge Løkke Rasmussen lycka till, fortsatte Løkkegaard.

Han syftar på att Bergur Løkke för bara fyra månader sedan gav alla möjliga garantier och utfästelser om att han inte skulle byta parti.

Lovade att stanna i november

Både internt inom Venstre och offentligt, bland annat i en intervju med danska Altinget i november förra året, utlovades detta.

– Jag har valt att stanna kvar i Venstre, sa han då och utvecklade:

– Jag har gått igenom en tankeprocess om huruvida jag skulle byta till Moderaterna, nu när min pappa – min stora politiska förebild – startat det projektet. Men den tankeprocessen är avslutad och jag sitter här för Venstre, sade Bergur Løkke Rasmussen då, och fortsatte:

– Jag är liberal. Jag vill bidra till att främja liberala värderingar. Och jag kommer att stanna i Venstre.

På frågan om han kunde garantera att han skulle stanna i Venstre mandatperioden ut blev svaret:

– Ja, det kan jag.

Kandiderar du i EU-valet 2024?

– Ja, det gör jag.

Och du kandiderar för Venstre?

– Jag kandiderar för Venstre, vidhöll Bergur Løkke Rasmussen i november.

Det gör han inte längre.

 

Artikeln är översatt och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Nämnda personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utrikesminister, folketingsledamot, grundare och partiledare Moderaterne
jur. kand. (Köpenhamns uni., 1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00