Danmarks försvarsminister: Vi fick ingen varning om risk för angrepp på gasledning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar inte uppgifterna om att CIA ska ha varnat Tyskland om en attack mot Nord Stream. Men danska regeringen är tydlig med att några sådana varningar inte har nått Danmark. ”Jag vet inte vad andra länder har för underrättelser”, säger försvarsminister Morten Bødskov (S). 

Danmarks försvarsminister Morten Bødskov. 
Danmarks försvarsminister Morten Bødskov. Foto: Emil Helms/Ritzau/TT

BRYSSEL: Efter möte i Nato på onsdagen avvisar försvarsminister Morten Bødskov (S) att han själv eller de danska myndigheterna skulle ha tagit emot varningar om en risk för angrepp på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

– Varken jag eller regeringen har fått varningar om det, säger Bødskov till Altinget.

Den ansedda tyska tidningen Der Spiegel skriver att amerikanska underrättelsetjänster CIA skulle ha varnat Tyskland om just den risken för flera veckor sedan. Der Spiegel baserar sin artikel på anonyma källor.

I så fall har tyskarna uppenbarligen inte fört vidare informationen till Danmark. I vilket fall har försvarsministern aldrig hört om det, säger han.

– Jag måste betona, att jag inte vet vad andra länder har för underrättelser eller vilken information de får. Det kan jag inte säga något som, säger Bødskov.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill däremot inte kommentera uppgifterna från Der Spiegel, enligt Svenska Dagbladet.

Möte med Stoltenberg

Försvarsministern är i Bryssel för ett möte ned Natos generalsekreterare. Stoltenberg och Bødskov har diskuterat den allvarliga situationen med explosioner och läckage vid gasledningarna i Östersjön, enligt Bødskov.

– Det är viktigt för mig att understryka att ingen av våra myndigheter pekar på att det är något hot riktat mot Bornholm, Danmark eller Nato. Men det är en allvarlig händelse, för det här är ingen olycka. Det är något som uppenbarligen är planerat, säger försvarsministern.

Artikeln är från Altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00