Danmark vill ha möte med svenska regeringen

MIGRATION. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill ha ett krismöte om flyktingsituationen med den svenska regeringen. Det bästa vore en europeisk lösning, säger den danske statsministern.

Omkring 400 flyktingar har de sista dagarna anlänt till Danmark, främst till Rödby. Det är en allvarlig situation, enligt Lars Løkke Rasmussen, Venstre, som talar om ett sammanbrott i EU:s asylsystem, enligt Altinget-Danmark.

Några av flyktingarna har sökt asyl i Danmark, men det finns också en grupp som vill vidare, särskilt mot Sverige.

Men den danska avsikten är att inte släppa dessa flyktingar vidare till Sverige utan att det först finns ett avtal om det med den svenska regeringen. Lars Løkke Rasmussen pekar på att det är en bristande kontroll som är en av anledningarna till att det europeiska asylsystemet enligt hans uppfattning har kollapsat.

Trots att Danmark inte ingår i EU:s asylpolitik vill Lars Løkke Rasmussen arbeta för att det blir en gemensam europeisk lösning.

– Vi är inte en del av EU: s asyl- och invandringspolitik, men vi är en del av Europa. Därför måste vi agera klokt och på ett sätt där vi kan se oss i ögonen och uppfylla de humanitära normer som vi har i Danmark. Men också med en realistisk grund, sade Lars Løkke Rasmussen under en presskonferens på måndagen.

Läs hela texten på Altinget: Danmark

 

Nämnda personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utrikesminister, folketingsledamot, grundare och partiledare Moderaterne, f.d statsminister för Venstre
Cand. jur. (Københavns Uni., 1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00