Danmark öppnar för fler nationella förbud mot PFAS – Sverige avvaktar

Danmarks nya miljöminister Magnus Heunicke (S) är öppen för att införa nationella förbud mot PFAS-ämnen, där det kan göras. Beskedet väcker glädje hos Enhetslistan, men i Sverige vill man först se hur de nya gemensamma förslaget tas emot i EU.

<div>

“Där det är vettigt att ta ledningen i Danmark måste vi göra det“, svarade Danmarks nya miljöminister</div>
“Där det är vettigt att ta ledningen i Danmark måste vi göra det“, svarade Danmarks nya miljöminister
Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT
Hjalte T. H. KragesteenJacob Hederos

– Jag är öppen för att se vad vi kan göra nationellt till dess att EU-förbudet är klart.

Så sa miljöminister Magnus Heunicke (S) när han på onsdagen fick svara på frågor om de skadliga fluorämnena (PFAS), som har hittats på allt fler platser i Danmark de senaste åren.

Det är fynd som har lett till stor oro bland forskare, medborgare, politiker och konsumentorganisationer.

I danska Folketinget frågade Enhetslistans frontfigur och miljöpolitiska talesperson Mai Villadsen därför ministern om han är villig att överväga ett danskt förbud mot PFAS i väntan på att en eventuell större EU-begränsning av ämnet antas, vilket är det som föreslagits på eget initiativ i ett samarbete mellan fem kemikaliemyndigheter.

Det gör faktiskt en konkret skillnad med just det budskapet.

Mai Villadsen
Miljöpolitisk talesperson (EL)
Och det vill ministern.

– Där det är vettigt att ta ledningen i Danmark måste vi göra det. Det kan vara textilområdet, men det kan också vara andra områden där vi kan göra något, säger Magnus Heunicke.

Han betonade dock också att det inte är en enkel sak att förbjuda PFAS-ämnen i Danmark.

– Det finns tusentals olika PFAS-ämnen. Så det är inte så enkelt. Det finns juridik och teknik som måste förbättras, sa ministern.

Glädjande budskap

Kan orsaka cancer

PFAS är en grupp ämnen som har använts i många år i många olika produkter och som därför finns på många ställen idag. Förutom att vara skadliga för människors hälsa är ämnena även skadliga för miljön, svåra att bryta ner och kallas därför även för evighetskemikalier.

Det kommer bland annat från maten vi äter och vattnet vi dricker. PFAS är inte akut farliga att konsumera, men eftersom ämnena bryts ner mycket långsamt i kroppen kan de ackumuleras och därför orsaka hälsoproblem senare i livet.

PFAS misstänks bland annat vara hormonstörande, cancerframkallande och för att kunna förstöra immunförsvaret.

Danmarks kemimyndighet har – tillsammans med motsvarigheterna i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna – tagit fram ett förslag om en gemensam EU-begränsning av PFAS.

Men eftersom EU-processer kan ta lång tid har det efterfrågats från flera håll – inklusive inom Enhetslistan – att Danmark går i täten och inför ett nationellt förbud under tiden.

Mai Villadsen gläds över ministerns svar i Folketingsalen.

– Det gör faktiskt en konkret skillnad med just det budskapet. För om vi kan ta några nationella, konkreta åtgärder för att åtminstone utesluta en del av de PFAS-ämnen som kan komma in i krämer, kläder och annat utan att befolkningen vet om det, då betyder det något. Vi vill verkligen komma framåt i arbetet, säger hon.

Avvaktande besked i Sverige

Kollegan till den danska miljöministern på andra sidan sundet intar en mer avvaktande hållning. Romina Pourmokhtari (L) svarar via sin pressekreterare inte på den direkta frågan om de också vill ser över fler möjligheter till nationella förbud.

Däremot hänvisar pressekreteraren till att det redan undersöks om Sverige ska gå fram med ett separat nationellt förbud mot att använda högfluorerade ämnen i material som kommer i kontakt med livsmedel. Det förbudet har redan införts i Danmark.

Samtidigt pekas det på att EU-kommissionen redan förbereder ett PFAS-förbud för användning i brandsläckningsskum, parallellt som förslaget till mer omfattande begränsning av ämnet nu tas upp inom EU-maskineriet.

”Det är ett stort och viktigt arbete KemI har gjort tillsammans med övriga länder”, skriver pressekreteraren Niki Westerberg i ett mejlsvar till Altinget.

Kemi: EU-processen igång

Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på svenska Kemikalieinspektionen, pekar även hon på att processen med nationella förbud inte heller är den enklaste, med tanke på att sådana innebär en begränsning av den fria rörligheten av varor inom unionen.

– Kemikalielagstiftningen i EU är i mångt och mycket harmoniserad. Det är frågan om den nationella processen går snabbare, för det måste man också notifiera till EU-kommissionen, säger Ivarsson till Altinget.

Vårt huvudargument för begränsningen är den extrema persistensen för miljön

Jenny Ivarsson
Strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen
Ivarsson hänvisar också till att tidsplanen redan nu också är igång inom EU-maskineriet. Efter att deras förslag blir offentligt den 7e februari skickas det ut på samråd i sex månader den 22 mars. Samtidigt sker en utvärdering i den europeiska kemikaliemyndigheten ECHAs två vetenskapliga rådgivningsorgan, och därefter får EU-kommissionen tre månader på sig att ta fram ett förslag till beslutsfattarna.

– Det är en tydlig tågordning som tar sin tid, men det beror ju på att alla måste få tycka till... Men vi är redan ganska långt gångna nu. 

 

Läs också

Artikeln är en översatt och bearbetad version som tidigare publicerats på Altinget.dk.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Magnus Heunicke

Miljöminister, ledamot i Folketinget (S)
Journalist (DJH, 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00