Danmark lovar sluta suga sand i Öresund

STOPP. Den omstridda utvinningen av sand i Öresund ska stoppas, meddelar den danska regeringen. På Länsstyrelsen i Skåne kommer beskedet som en – glad – överraskning.

Danmark och Sverige har haft återkommande diskussioner kring den danska sandutvinningen i Öresund.
Danmark och Sverige har haft återkommande diskussioner kring den danska sandutvinningen i Öresund.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

"STOP FOR SANDSUGNING i ØRESUND!" skriver Mette Abildgaard, gruppledare för danska regeringspartiet De konservativa, på sin Facebooksida på onsdagen. Mette Abildgaard beskriver i inlägget hur hennes parti i flera år kämpat för ett stopp av sandutvinning i Öresund, och nu lyckats få regeringskollegorna med på tåget. Ett besked hon är så glad över, att hon gör ett kort avbrott i sin föräldraledighet.

På den svenska sidan av sundet har man länge haft synpunkter på danskarnas utvinning av sand i Öresund. Genom åren har Sverige lyckats få Danmark att hålla sig på sin kant och inte mitt i sundet, men inte fått gehör för att utvinningen ska upphöra helt. Beskedet om att regeringen nu inleder en avveckling av sandsugningen är välkommet, enligt Kristian Wennberg, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen i Skåne.

– Men jag är förvånad att det kommer nu. Vi har inte hört något om att det var på gång, säger han till Altinget.

Motsatta signaler

De senaste signalerna från Danmark om sandutvinningen har inte antytt att något stopp var runt hörnet, snarare tvärtom. I början av året uttalade sig dåvarande miljöministern Esben Lunde Larsen (V) om sandsugningen och tonade ner miljökonsekvenserna. Och så sent som i oktober läste svenska och danska myndigheter samma rapport om sandutvinningens konsekvenser – men drog skilda slutsatser.

Vi har haft et trawlforbud i området siden 1932, og nu stopper vi med at grave sand og grus, så området bliver ét stort, samlet beskyttet naturområde.

Danmarks miljöminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i ett pressmeddelande på torsdagen

Jeg afbryder lige for et kort øjeblik barselsboblen for at offentliggøre en god nyhed! 

Mette Abildgaard, De konservativa, på sin Facebook-sida

– Den danska sidan tolkade resultaten väldigt positivt och vi tolkade det annorlunda, säger Kristian Wennberg.

Läs mer: Delade uppfattningar om dansksvensk sandrapport

Vi är glada att den danska regeringen fattar det rätta beslutet och tar ett steg mot att skydda det marina livet i Sundet, den viktigaste platsen för marin biologisk mångfald i Danmark.

Lasse Gustavsson, chef för miljöorganisationen Oceana Europe, i ett pressmeddelande

Danska TV2 Lorry var först med nyheten om sandutvinningen ska stoppas. Beskedet från danska regeringen innebär att inga nya tillstånd till sandsugning ska ges från och med den 1 januari år 2019. De företag som har tillstånd kommer att få ta upp den kvot sand de har blivit tilldelade, men kommer sedan inte få några nya tillstånd, enligt TV2 Lorry.

Abildgaard lovar skydd

Mette Abildgaard skriver även i sitt Facebookinlägg att Öresund ska bli ett skyddat område under EU:s havsstrategidirektiv. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00