Dan Eliasson blir ny chef för polisen

RÄTTSVÄSEN. Dan Eliasson, i dag generaldirektör för Försäkringskassan, blir ny rikspolischef och ska leda den nya Polismyndigheten som sjösätts vid årsskiftet.

 – Ett oemotståndligt uppdrag, sade Eliasson efter regeringens utnämning.

Den 1 januari 2015 ska polisen organiseras om i grunden och de 21 polismyndigheterna på länsnivå ska slopas och ersättas av en enda myndighet – Polismyndigheten.

Enligt Eliasson kommer den nya organisationen att bidra till en rad fördelar.

Lösa fler brott

– Dagens organisatoriska bojor för polisen tas bort. ­Vi kommer att klara upp fler brott och polisen kommer att bli mer tillgänglig i lokalsamhället, sade han på en pressträff.

Ett syfte med omorganisationen, som har förberetts under lång tid och har ett brett politiskt stöd, är att få en mer lättskött organisation. Dagens självständiga polismyndigheter är svåra att styra och med en ny organisation hoppas regeringen och riksdagen att det ska bli lättare att flytta resurser inom landet och tillgodose behovet av polis i både glesbygd och storstad. Det är en uppfattning som Dan Eliasson delar och ett skäl till att polisen ska kunna klara upp fler brott i framtiden.

Mer flexibel

– Det är helt uppenbart för alla som jobbar i verksamheten att organisationen sätter gränser. Den ger oss inte den flexibilitet som vi behöver. Det är inte så lätt alla gånger för Rikspolisstyrelsen att leda arbetet och det har funnits begränsningar i det avseendet, säger Eliasson.

 Enligt Eliasson är de ekonomiska resurserna inget problem just nu.

– Svensk polis har aldrig haft så mycket pengar som nu. Det har kommit tillskott så vi klarar verksamheten, och jag är övertygad om att regeringen kan sörja för en bra finansiell förmåga.

Fler synliga poliser

Sedan handlar det om hur resurserna ska fördelas inom polisen och Eliasson understryker att det krävs rätt dimension på de olika delarna i myndigheten så att fler poliser finns på gator och torg.

– Midjan är lite för tjock i organisationen och man behöver få ut fler resurser långt ut i verksamhet. Det tror jag alla medborgare vill ha.

Exakt hur det ska gå till vill dock Eliasson vänta med att ge besked om.

Tidigare statssekreterare (S)

Dan Eliasson är född 1961 har tidigare bland annat varit statssekreterare hos förre justitieminister Thomas Bodström (S). Han har även varit biträdande Säpo-chef och generaldirektör på Migrationsverket. Han är sedan 2011 generaldirektör för Försäkringskassan. Eliasson tillträder som Rikspolischef den 1 januari nästa år.

– Han är en modern ledare med både juridisk erfarenhet och erfarenhet av att leda stora myndigheter, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Altinget om varför Eliasson är en bra chef för den nya Polismyndigheten.

Forrige artikel Smugglade kontanter kan finansiera terror Næste artikel Myndigheter vidöppna för IT-attack