Analys av 
Johan Manell

Dadgostar riktar udden mot S

Vänsterpartiets kongress har inletts. I partiledarens inledningstal blev det tydligt att partiet vill locka arbetarväljare och inte minst S-väljare. Sverigedemokraterna nämndes inte alls.

V:s kongress är i år digital på grund av pandemin.
V:s kongress är i år digital på grund av pandemin.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Vänsterpartiet är på frammarsch. Under förra året fick partiet 5 000 nya medlemmar och partiet har i dag ett stöd på 9,7 procent i mätningarnas mätning. Fler röster än så har V bara fått i två riksdagsval tidigare (1998 och 1944).

Men att döma av Nooshi Dadgostars tal så är partiet inte nöjt. Fler väljare ska lockas och det ska ske genom satsningar på bland annat sjukförsäkring och pensioner.

– Vi kommer enbart ingå i regeringssamarbeten som höjer pensionerna, säger hon.

S-kritik

Dadgostar riktade kängor till både de fackliga organisationerna och Socialdemokraterna för att inte stå upp för arbetarna. Hon kallade bland annat Socialdemokraternas politik för plakatpolitik och påminde återigen om delar av januariavtalet som förvisso inte var S-idéer från början men som S-ledda regeringar har genomfört. Kritiken mot regeringen var inte nådig.

– Högavlönade pratkvarnar som har gjort det till en sport att övertyga människor om frånvaron av handlingsalternativ. Men vet ni, allt är omöjligt till dess då det är gjort. Då är det självklart.

Arbetarfokus

Att V riktar in sig på arbetare och traditionella S-väljare blev nästan övertydligt.

– Det är arbete som bygger ett land. Det ska löna sig att arbeta. Det är arbete som får landet att fungera.

Samtidigt är det intressant att Dadgostar i sitt tal inte alls nämnde Sverigedemokraterna. En stor del av arbetarväljarna har gått till SD. Men taktiken för att locka tillbaka dem går uppenbarligen inte längre via att döma ut SD och partiets historia utan att försöka locka de missnöjda före detta S-väljarna till V genom sakpolitik.

Klimatet

På förhand är snackisen inför kongressen en strid kring miljö- och klimatpolitiken. Det området svepte Dadgostar över ganska snabbt i sitt tal. Men det är tydligt att hon fortsatt vill fokusera på möjligheterna i klimatomställningen snarare än utmaningarna.

– Klimatomställningen kommer att få ner våra utsläpp. Det kommer att göra det billigare och bekvämare för dig att resa. Fler kommer få jobb.

Det blir intressant att se vad effekten av ett mindre alarmistiskt Vänsterparti blir för de väljare som är engagerade i miljöfrågan. Antingen är det ett smart sätt för att inte skrämma bort väljare eller så kommer man tappa vissa av dessa till Miljöpartiet. Vad det innebär för klimatpolitiken i Sveriges riksdag är också intressant.

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00