Debatt

CUF: Hur länge ska Busch hata på muslimer?

Ebba Busch kräver att muslimer ska anpassa sig till ”europeiska värderingar”. Det är en ren attack på Europas fundamentala principer. Det skriver Olivia Lindroth Steinwall, demokrati- och jämställdhetspolitisk talesperson, och Saleh Aman, migration- och integrationspolitisk talesperson, CUF. 

”Att nu använda en minoritet som verktyg för att demonisera en annan är inget annat än opportunism och ett desperat försök att fiska röster”, skriver debattörerna.
”Att nu använda en minoritet som verktyg för att demonisera en annan är inget annat än opportunism och ett desperat försök att fiska röster”, skriver debattörerna.Foto: Markus Konow/CUF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ebba Busch har återigen varit ute i kampen om en “värdegemenskap”. Den hårda retoriken riktad mot muslimer börjar alltmer likna skrämselpropagandan som används av Sverigedemokraterna och övriga högerextremister i EU. Man kräver att muslimer ska anpassa sig till ”europeiska värderingar”, eller återvända till sina hemländer.

Det är inte bara en attack på EU:s fundamentala principer om mänskliga rättigheter och religionsfrihet, utan framförallt en rejäl förenkling av komplexa frågor. 

Mångfalld är Europas styrka  

Utspelet bygger också på en falsk premiss om att det skulle finnas en enhetlig uppsättning "europeiska värderingar" som alla är överens om. Europa är en kontinent präglad av mångfald – kulturell, religiös och etnisk. Det är en av Europas största styrkor, och något som EU som institution aktivt främjar.

Det är särskilt hycklande att Busch använder HBTQ-rättigheter som vapen i debatten.

Den islamofobiska retorik som blir allt mer normaliserad är farligt exkluderande. Att ställa krav på anpassning som villkor för att få stanna i Europa är en form av kulturell chauvinism som inte rimmar väl med en union för frihetliga demokratier. Det är också en form av kollektiv bestraffning, där alla muslimer misstänkliggörs för extremism som endast en minoritet av gruppen ägnar sig åt. Att stigmatisera en hel religion på detta sätt bidrar till ökade spänningar och fördomar, vilket i sin tur kan leda till radikalisering och våld.

Det är särskilt hycklande att Busch använder HBTQ-rättigheter som vapen i debatten. Kristdemokraterna har historiskt inte visat något större engagemang för frågan, utan var ensamt parti om att rösta nej till samkönat äktenskap så sent som 2009. Att nu använda en minoritet som verktyg för att demonisera en annan är inget annat än opportunism och ett desperat försök att fiska röster.

Givetvis delar vi Buschs engagemang mot antisemitism, homofobi, kvinnoförtryck och extremism i alla dess former. Den som gör sig skyldig till detta ska ställas inför rätta, inte användas som exempel för att fördöma en hel religion.

Bygg broar i stället för murar 

När Busch föreslår att EU ska finansiera återvandring av muslimer som inte anpassar sig, tar hon ytterligare ett steg mot den nationalism som den europeiska kristdemokratin vanligtvis stoltserar med att ta avstånd ifrån. Detta innebär i praktiken att EU-medel skulle användas för att utvisa människor baserat på deras åsikter, något som strider mot unionens faktiska värderingar om frihet och rättvisa. Det skulle också skapa en farlig precedens för att använda ekonomiska resurser i syfte att driva politiska agendor.

Altingets gratis nyhetsbrev

Sveriges och EU:s säkerhet är under hot, både från främmande makt och från växande problem med gränsöverskridande brottslighet. I stället för att ägna oss åt stigmatiserande retorik bör vi arbeta för en mer klarsynt strategi kommande mandatperiod. Problemen löses med åtgärder som polisiära samarbeten, demokratifrämjande och mer effektivt informationsutbyte mellan länder – inte genom exkludering och misstänkliggörande. Genom att bygga broar i stället för murar bygger vi ett Europa där mångfald är en styrka, inte ett hot.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00