Centerpartiet vill se över ränteavdraget

UTSPEL. Centerpartiet vill ha en blocköverskridande överenskommelse som ser över ränteavdraget, det skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf tillsammans med partiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson i en debattartikel i Dagens Industri.

För att komma tillrätta med svenska hushållens ökande skuldsättning anser Centerpartiet att politisk enighet måste nås om ett amorteringskrav. Därefter är partiet beredd att i en blocköverskridande överenskommelse se över andra ekonomiska styrmedel som påverkar hushållens skuldsättning, som exempelvis ränteavdraget.

”Här är en blocköverskridande enighet avgörande eftersom ränteavdraget inte kan ändras skyndsamt utan endast mycket försiktigt och gradvis över en längre tid – då måste de som köper bostad veta att reglerna ska gälla även genom olika maktskiften” skriver Annie Lööf och Ola Johansson.

Centerpartiet vill också se över möjligheten till lägre kontantinsats för unga, men med kravet att amortering då måste ske i högre takt.

”De kraftigt stigande bostadspriserna gör att det på många platser är näst intill omöjligt att köpa sin första bostad utan att få hjälp med finansiering. Ofta är det den höga kontantinsatsen som utgör ett hinder” skriver de i artikeln.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Ola Johansson

Tidigare riksdagsledamot (C)
Reklamkommunikation (Berghs School of Communication, 1994-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00