Centerpartiet vill se över ränteavdraget

UTSPEL. Centerpartiet vill ha en blocköverskridande överenskommelse som ser över ränteavdraget, det skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf tillsammans med partiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson i en debattartikel i Dagens Industri.

För att komma tillrätta med svenska hushållens ökande skuldsättning anser Centerpartiet att politisk enighet måste nås om ett amorteringskrav. Därefter är partiet beredd att i en blocköverskridande överenskommelse se över andra ekonomiska styrmedel som påverkar hushållens skuldsättning, som exempelvis ränteavdraget.

”Här är en blocköverskridande enighet avgörande eftersom ränteavdraget inte kan ändras skyndsamt utan endast mycket försiktigt och gradvis över en längre tid – då måste de som köper bostad veta att reglerna ska gälla även genom olika maktskiften” skriver Annie Lööf och Ola Johansson.

Centerpartiet vill också se över möjligheten till lägre kontantinsats för unga, men med kravet att amortering då måste ske i högre takt.

”De kraftigt stigande bostadspriserna gör att det på många platser är näst intill omöjligt att köpa sin första bostad utan att få hjälp med finansiering. Ofta är det den höga kontantinsatsen som utgör ett hinder” skriver de i artikeln.

Forrige artikel Besked om Tofta skjutfält dröjer Næste artikel Mer statliga pengar till författare
Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

AVHOPP. Med Jonas Eriksson försvinner den MP-ledamot som suttit längst i riksdagen. Ingen av dem som är kvar i partiets riksdagsgrupp har mer än fem års riksdagserfarenhet.