Centern vill gå längre med studielånsrabatt

SKUGGBUDGET. Centerpartiet vill bredda landsbygdskommitténs förslag om avskrivna studielån för den som flyttar till en glesbygdskommun. Fler kommuner bör få ta del av rabatten menar Ulrika Carlsson, skolpolitisk talesperson.

Ett av landsbygdskommitténs förslag som presenterades tidigare i år handlade om att sänka studieskulden för personer som väljer att flytta till någon av de 23 kommunerna som pekats ut som har extra tuffa utmaningar gällande arbetsmarknad och demografi. Väljer man att flytta dit skrivs studieskulden av med 10 procent årligen med ett tak på max 30 000 kronor per år och minst 3000 kronor per år. 

LÄS MER: Landsbygdskommittén: flytta 10 000 jobb från Stockholm

Fler kommuner ska ingå

Nu vill Centerpartiet att samtliga kommuner i stödområde A ska omfattas av studieskuldsrabatten. Totalt 38 kommuner i Norrlands inland, Dalarna, Jämtland och Värmland bör ingå. 

– Det är viktigt för att möjliggöra kompetensförsörjning för glesbygdskommuner som inte kan konkurrera på samma sätt med löner som i Stockholmsområdet, säger partiets skolpolitiska talesperson Ulrika Carlsson till Altinget.

Hon tror att chanserna till att få igenom förslaget är goda. Nyligen lade även Vänsterpartiet ett liknade förslag. 

– I och med att man är överens om principen i landsbygdskommittén så tror jag chanserna är goda att få igenom det, säger Carlsson.

Förslaget beräknas kosta 25 miljoner kronor 2018 som stiger till 100 miljoner kronor år 2021.

Skarpa utbildningsförslag i höstbudgeten

I övrigt är det få skolpolitiska förslag i Centerpartiets vårskuggbudget. De skarpa förslagen kommer i höst säger Ulrika Carlsson. Förslaget om en jobbförmedlarpeng som följer med den arbetssökande om hen väljer att låta en privat utförare sköta jobbmatchningen kommer frigöra pengar till utbildning och fortbildning menar Ulrika Carlsson.

– Det här förslaget är nytt från oss nu på ett sätt, hur vi konkret vill göra om Arbetsförmedlingen. Där kommer vi återkomma när det gäller utbildningsfrågor i höstbudgeten. 

 

Forrige artikel SCB-flytt: Vi har jobbat i decennier för det här SCB-flytt: Vi har jobbat i decennier för det här Næste artikel Ris och ros till förslag mot narkotikadödlighet Ris och ros till förslag mot narkotikadödlighet