Debatt

Centerkvinnorna: Sänk momsen på mensskydd

Mens är inte frivilligt. Det är inte rimligt att staten tar 25 procent extra i skatt på en nödvändig sanitetsprodukt för kvinnor, skriver Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna.

Att sänka momsen på mensskydd är en ren rättvisefråga, skriver debattören.
Att sänka momsen på mensskydd är en ren rättvisefråga, skriver debattören.Foto: Jessica Gow/TT
Sofia Jarl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att ha mens är inte ett frivilligt val och det är någonting som de flesta kvinnorna i fertil ålder upplever mellan 30 och 40 år av ens livstid. På hela jorden har ungefär 800 miljoner kvinnor mens. Mensskydd är en ren nödvändig sanitetsprodukt, som behövs både för hygienens skull, men också för att ha ett fungerande liv under menstruationen.

En betydande kostnad

Menstruation kan vara besvärligt på flera sätt och innebära både stora och små konsekvenser för kvinnan, både kortsiktiga och långsiktiga. Till exempel lider flera kvinnor av svåra smärtor, som kan orsaka ett inkomstbortfall på grund av frånvaro på jobbet.

Mensskydd är inte så dyra i inköp, hävdar vissa, men sett över ett liv är kostnaden inte obetydlig. Med tanke på allt som menstruationen innebär för en kvinna är det skäligt att i alla fall inte hennes privatekonomi ska belastas. Dessutom påbörjas ofta menstruationen i en ålder då flickor inte har en egen ekonomi, utan är beroende av sina föräldrar. Därför är det inte rimligt att staten tar 25 procent extra i skatt på en nödvändig produkt för kvinnor, och som dessutom inte är en produkt som använts av fritt val.

Sanitetsprodukter en jämställdhetsfråga

Runt om i världen har momsen på mensskydd sänkts, eller till och med tagits bort. Från och med att EU:s medlemsländer själva fick bestämma om landets egen momssats på hygienartiklar har exempelvis Frankrike sänkt momsen på mensskydd till 5,5 procent.

I Storbritannien finns mensskydd tillgängligt utan kostnad i alla grundskolor sedan 2019. I delar av USA har momsen tagits bort helt med motiveringen att kvinnor inte ska behöva betala skatt på någonting som de är tvungna att köpa. Det är också en sanning som vi borde förhålla oss till i Sverige.

Runt om i världen har momsen på mensskydd sänkts, eller till och med tagits bort.

I Sverige har en del kommuner börjat gå före. Vissa kommuner har beslutat om att införa gratis mensskydd i kommunernas skolor, och i andra pågår debatter om liknande åtgärder fortfarande i fullmäktige. Det är positivt att unga flickors privatekonomi inte belastas i lika stor utsträckning, men mensen tar sällan slut efter skolan. Den nationella nivån ligger efter och synen på sanitetsprodukter röjer samhällets syn på jämställdhet.

Centerpartiets partistämma

Till Centerpartiets partistämma den 23-26 september kommer Centerkvinnorna att jobba för att stämman ska besluta att partiet ställer sig bakom en sänkning av momsen på mensskydd, från 25 till sex procent.

Centerpartiets partistyrelse har föreslagit stämman att avslå förslaget. Partistyrelsen menar att ”de differentierade momssatserna som finns i dag är välmotiverade”, men anser samtidigt ”att det finns problem förknippade med differentierade momssatser”.

Det finns absolut motiverade differentierade momssatser, men Centerkvinnorna anser att en differentierad momssats på mensskydd skulle vara omotiverad – tvärtom. Flera länder har motiverat både sänkt moms och slopad moms med det faktum att menstruation inte sker av frivillighet, utan är något som kvinnor måste leva med. Att beskattas för något som inte är frivilligt men nödvändigt för vår överlevnad – menstruation kommer ju med fertilitet – är egentligen absurt.

Differentiera mera

Det är möjligt att mensskydd inte kommer att vara den största utgiftsposten i ens liv, men det är fortfarande pengar som kan brukas på annat håll och i grunden är det en ren rättvisefråga. I dag betalar du lägre moms när du går på restaurang (12 procent) eller anlitar en personlig tränare (6 procent).

Centerkvinnorna är inte i sak mot de differentierade momssatserna, men vi konstaterar att det är någonting som du kan välja. Som kvinna, kan du inte välja bort mensen. Därför kommer vi att yrka bifall på den att-sats som föreslår en sänkt moms på mensskydd, från 25 till 6 procent, på Centerpartiets partistämma.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00