Debatt

Cancerfonden: Så kan Sverige leda kampen mot cancer i Europa

När Sverige tar över EU:s ordförandeklubba 2023 har vi ett unikt tillfälle att leda det europeiska arbetet för att besegra cancer. Nu sätter vi, och resten av EU, vårt hopp till att Sverige tar chansen, skriver Cancerfondens generalsekreterare.

Tillsammans med resten av EU sätter vi nu vårt hopp till att Sveriges ledarskap kommer leda kampen mot cancer, skriver debattören. 
Tillsammans med resten av EU sätter vi nu vårt hopp till att Sveriges ledarskap kommer leda kampen mot cancer, skriver debattören. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ulrika Årehed Kågström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I går var det Europadagen och åtta månader återstår tills Sveriges ordförandeskap i EU inleds den 1 januari 2023. Ordförandeskapet innebär att Sverige ska driva arbetet i EU:s ministerråd framåt. Det är också ett tillfälle att visa det som är unikt för Sverige och lyfta svenska prioriteringar.

Sverige i framkant

Och det finns mycket som Sverige med stolthet kan lyfta. Inte minst inom vård och hälsa. Sverige ligger i framkant inom högspecialiserad cancervård och vi är på god väg att utrota en hel cancerform genom vaccinering mot livmoderhalscancer.

Det är bara två exempel på framgångar inom svenskt cancerarbete. Men med det sagt – mycket återstår att göra. Sverige kan och bör använda tiden som ordförandeland för att visa hur högt cancer prioriteras och stärka det gemensamma europeiska arbetet. Det tjänar oss även på hemmaplan. Det är hög tid att flytta fram vår egen position och sätta nya ambitiösa mål för vårt eget arbete mot cancer. Inte minst för att förebygga att människor insjuknar.

Cancer riskerar att bli den främsta dödsorsaken i EU år 2035.

2,7 miljoner personer i Europa insjuknade i cancer år 2020. Samma år tog cancer 1,3 miljoner liv. Samtidigt blir vi bättre på att upptäcka cancer tidigt och som befolkning lever vi längre. Men vi har också mer ohälsosamma levnadsvanor. Sammantaget gör det att antalet personer som insjuknar i cancer i Europa beräknas öka med närmare 25 procent till år 2035. Utöver det mänskliga lidandet beräknas cancer kosta över 100 miljarder euro varje år, enligt EU:s beräkningar. Med andra ord: cancer är en ständigt pågående katastrof. Och inget land i EU är ett undantag. Inte heller Sverige.

Prioritera arbetet mot cancer

På andra sidan Atlanten har president Joe Biden lanserat the Cancer Moonshot. Ett tydligt ställningstagande från Vita huset om hur högt prioriterat arbetet mot cancer är. När Sverige tar över ordförandeklubban i EU:s ministerråd har det gått lite drygt ett år sedan EU officiellt antog sin motsvarighet i ”Europe’s Beating Cancer Plan”.

Men hur väl målen i den europeiska cancerplanen nås kommer helt bero på de politiska beslutsfattarna. Det kräver beslut och prioriteringar inom såväl det europeiska samarbetet som det nationella. Och här har Sverige möjlighet att leda det arbetet. Låt Sveriges statsminister bli en given samtalspartner för Joe Biden och alla viktiga samhällsaktörer som tillsammans menar allvar med ambitionen att besegra cancer.

Visa vägen

Cancer riskerar att bli den främsta dödsorsaken i EU år 2035. Men vi kan förhindra det. Cancerfonden vill nu se att våra svenska politiker visar vägen: betrakta cancer som en självklar fråga under ordförandeskapet och låt den ta stor plats. Tillsammans med resten av EU sätter vi nu vårt hopp till Sveriges ledarskap. Vi kan stoltsera med att ligga i framkant inom cancervården, men det kommer också med ett ansvar. Sverige kan leda kampen mot cancer och vara av avgörande betydelse för miljoner människor i Europa och Sverige. Låt oss nu göra det.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00