Calmfors vill se ny utredning om euron

Senast ett svenskt euromedlemskap utreddes var 1996. Lars Calmfors som var ordförande för den så kallade ”Calmforsrapporten” tycker att det är hög tid att utreda frågan igen. ”Någonting som gjordes för nästan 30 år sedan kan inte vara facit för i dag”, säger han till Altinget.

Lars Calmfors när han presenterade den senaste EMU-utredningen 1996.
Lars Calmfors när han presenterade den senaste EMU-utredningen 1996.Foto: Pawel Flato/TT
Johan Manell

Det har i år gått 20 år sedan svenskarna i en folkomröstning sa nej till att införa euron som valuta. Diskussionen om euron hade pågått ytterligare år dessförinnan. Efter att Sverige blivit medlem i EU den 1 januari 1995 tillsatte den dåvarande finansministern Göran Persson (S) en utredning för att ”Utreda konsekvenserna av en eventuell svensk anslutning till den tredje etappen av den ekonomiska och monetära unionen (EMU).”.

Kommittén med forskare som tog sin an frågan leddes av professorn i nationalekonomi Lars Calmfors. Utredningen presenterades 1996 och har kallats för ”Calmforsrapporten”. Den kom fram till att nackdelarna var större än fördelarna, åtminstone i det korta perspektivet:

”Vår helhetsbedömning av såväl de ekonomiska som de politiska argumenten är att de faktorer som talar emot svenskt deltagande redan i första omgången 1999 är starkare än de faktorer som talar för.”

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00