C: Utländska investeringar i medieföretag bör kunna stoppas

När justitieutskottet möts igen ligger lagförslaget om en stoppregel för utländska investeringar som kan skada landet överst i högen. De enda invändningarna mot förslaget kommer från C som anser att medieföretag ska omfattas av lagen. ”Det är konstigt att medier inte är med”, säger Ulrika Liljeberg (C).

Utländsk makt har strategiska intressen av att påverka svensk debatt. Sverige måste se till att höja trösklarna på lämpligt sätt mot sådana försök, enligt Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg.
Utländsk makt har strategiska intressen av att påverka svensk debatt. Sverige måste se till att höja trösklarna på lämpligt sätt mot sådana försök, enligt Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Johanna Alskog

I veckan samlas justitieutskottet för första gången efter sommaren. Då ska regeringens förslag om en ny lag som ger en granskningsmyndighet möjlighet att granska utländska investeringar i svenska företag och även, vid behov, förbjuda dem.

Möjligheten att stoppa investeringar som är en risk för Sveriges säkerhet har efterlysts länge från olika håll. Lagen är också mycket välkommen, betonar Ulrika Liljeberg, Centerpartiets rättspolitiska talesperson. Men Centern anser att även medieföretag ska omfattas av lagen.

– Om man ser vad det är som propositionen tar sikte på, skyddsvärd verksamhet som kan användas för att inverka skadligt på säkerheten och den allmänna ordningen, då är frågan om medierna intressant, säger Ulrika Liljeberg och fortsätter:

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00