Debatt

C: Skydda kulturen från politiken

För att säkra den konstnärliga friheten behöver konsten skyddas från direkt påverkan när den betalas av det offentliga. Vi behöver därför bredda finansieringen så att det finns både mer medel att ta del av men också att kulturbranschen inte blir beroende av bara en finansiär. Det skriver Catarina Deremar (C).

”Kulturen blir också friare om den står på fler ben”.
”Kulturen blir också friare om den står på fler ben”.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Catarina Deremar
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är genom kulturen och i det fria samhällslivet som vi människor kan växa och utvecklas. Kulturen är ett sätt att möta oss själva och andra. Den vidgar våra vyer och utvecklar inte bara oss som individer utan som ett helt samhälle. Kulturens betydelse för oss människor och vårt samhälle är viktig och därför är det mer angeläget än någonsin att den ges förutsättningar för att utvecklas i hela landet och att vi samtidigt försvarar den fria kulturen mot försök att politiskt styra och bestämma hur kulturen formas och utvecklas.

Låt kulturen vara fri

Kulturen har sitt egenvärde men bidrar också med mycket mer. Den kulturella näringen bidrar inte bara till kreativitet utan även till bättre förutsättningar för jobb, lokal och regional utveckling, attraktivitet och turism. Samtidigt har kulturlivet i Sverige blivit en stor export till andra länder runt om i världen.

Myndigheten för kulturanalys släppte under förra året rapporten ”Så fri är konsten” som pekar på hur den kulturpolitiska styrningen har påverkat den konstnärliga friheten. För oss i Centerpartiet är det av största vikt att den fria kulturen får just vara fri. Politiker ska inte styra vad som sätts upp på våra scener, trycks i våra böcker eller spelas i radio. Det är därför mycket oroande att det finns politiska krafter på både höger- och vänsterkanten som verkar i motsatt riktning.

Bredda finansieringen

För att säkra den konstnärliga friheten behöver konsten skyddas från direkt påverkan när den betalas av det offentliga. Kulturen blir också friare om den står på fler ben. Vi behöver därför bredda finansieringen så att det finns både mer medel att ta del av men också att kulturbranschen inte blir beroende av bara en finansiär som på det sättet gör det lättare att påverka innehållet. Det behövs också modeller för offentlig och privat samverkan i dessa sammanhang så att armlängds avstånd gäller även där. Vi ser gärna sponsring där den konstnärliga friheten samtidigt värnas.

För att säkra den konstnärliga friheten behöver konsten skyddas från direkt påverkan när den betalas av det offentliga. 

När stöd ges till olika verksamheter bidrar det till förutsättningar för både kulturutövande och konsumtion inom det området. Även om styrningen genom bidragen inte handlar om innehållet så påverkas utbudet på detta sätt. Därför vill Centerpartiet att stöd ska omprövas i större omfattning. Då kan man säkerställa att det blir en större variation av verksamheter som får de förbättrade förutsättningar att verka.

Stärk det juridiska skyddet

Centerpartiet har länge drivit på för att decentralisera kulturpolitiken än mer så att den i högre grad tar sin utgångspunkt utifrån regionala önskemål och förutsättningar, då kan kulturen utvecklas på ett friare sätt gentemot den statliga kulturpolitiken. Det får se olika ut i landet. Kultursamverkansmodellen bör också utvecklas så att de regionala prioriteringarna får större genomslag. Efter drygt tio år med modellen så kan en översyn vara av godo.

Det juridiska skyddet för en fri kultur behöver också ses över och stärkas. Det kan exempelvis vara att bilda stiftelser för vissa kulturverksamheter. Stiftelseformen kan stärka oberoendet och göra det svårare att genom politiska maktmedel påverka institutionernas verksamhet.

När allt fler rapporter visar på att den konstnärliga friheten utmanas och politiska krafter lägger förslag för att göra just detta står det klart för oss i Centerpartiet att den konstnärliga friheten behöver skyddas och stärkas. När kulturen är fri är också människor fria. Den konstnärliga och kulturella friheten är en viktig grundpelare på vilket vårt liberala samhälle vilar. Vi kan inte ta den för given.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00