Debatt

C-parlamentariker: EU-kommissionen måste göra mer för pressfriheten

EU-kommissionen är passiv och har knappt lyft ett finger för att garantera tryck- och pressfriheten i EU. Det skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen behöver ge konkreta förslag för att skydda pressfriheten, skriver Abir Al-Sahlani. 
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen behöver ge konkreta förslag för att skydda pressfriheten, skriver Abir Al-Sahlani.  Foto: Yves Herman/AP/TT
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Oberoende medier i Europa är utsatta. De senaste åren har närmast inneburit ett personligt rekord i hur man underminerar pressfriheten snabbast inom EU. Det är fullständigt oacceptabelt. Trots detta så är EU-kommissionen fortfarande passiv och har än så länge knappt lyft ett finger för att garantera tryck- och pressfriheten – några av de viktigaste demokratiska rättigheterna vi har.

Attack mot fria medier

Listan av fria medier som har attackerats i Europa på sistone kan göras lång. I Polen har regeringen infört en ”medieskatt”, där mediebolag tvingas skatta 2-15 procent av sina reklamintäkter. Skatten motiveras med att man vill samla in mer pengar till sjukvården samt begränsa Googles och Amazons intäkter i landet.

I realiteten slår medieskatten mot landets oberoende medier. För några månader sedan skickade 43 polska mediebolag ett öppet brev till Polens premiärminister där de beskrev lagen som ren utpressning som kommer att resultera i nedskärningar liksom nedläggningar av oberoende mediabolag.

EU-kommissionens livsfarliga passivitet måste upphöra.

I Ungern förlorade Klubrádió, en av de sista oberoende och regeringskritiska radiorösterna i landet, nyligen sin sändningslicens. De har tvingats stänga ner sin FM-frekvens och hänvisas nu till att sända över internet, efter ett domstolsutslag. I Sverige hämtar Sverigedemokraterna inspiration från dessa länder och partiet har aviserat att man ska lägga sig i redaktionellt innehåll, bland annat genom att stänga ner P3 i Public service. Det är en farlig utveckling.

Rättsstaten hotad

Med anledning av den ökade hotbilden mot de fria medierna skickade jag och ett 80-tal andra Europaparlamentariker ett brev till EU-kommissionen och uppmanade dem att ta till åtgärder mot inskränkningen av pressfriheten i just Ungern och Polen. Det är djupt problematiskt att EU-kommissionen inte förmår sig att agera i proportion till de upprepade attackerna mot rättsstatens principer.

Då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt tal till unionen öppnade hon i förbifarten upp frågan med angrepp mot pressfriheten, men hade få konkreta förslag. Av det som vi har sett än så länge så är det tydligt att kommissionen inte vågar ta i med hårdhandskarna när det gäller de återkommande problemen på rättsstatsområdet. Det är oacceptabelt att pressfriheten inom EU krackelerar framför våra ögon. EU-kommissionens livsfarliga passivitet måste upphöra.

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover 1987)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget