C lägger nytt förslag om fri hyressättning – fortsätter splittra Tidöpartierna

Centerpartiet lägger åter fram ett förslag om att fri hyressättning ska gälla i nyproducerade hyresrätter. Frågan fortsätter att splittra Tidöpartierna då Sverigedemokraterna är kritiska.

Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Alireza Akhondi (C).
Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Alireza Akhondi (C). Foto: Jessica Gow / TT
Louise Carlsson-Örning

I en ny motion lägger bland andra Alireza Akhondi (C), Martin Ådal (C) och Ulrika Heie (C) åter fram förslaget om att fri hyressättning ska införas i nyproducerade hyresrätter. 

”Presumtionshyressystemet baseras på byggkostnader, alltså utgör de inget incitament för prispress, utan driver upp byggkostnaderna ytterligare. 

Presumtionshyressystemet baseras på byggkostnader, alltså utgör de inget incitament för prispress, utan driver upp byggkostnaderna ytterligare.

Presumtionshyressystemet ger motparten i det förhandlade systemet veto mot byggande, vilket stoppar byggherrens ambition att bygga nya bostäder och förlänger bostadsköerna ytterligare”, skriver de i sin motion. 

Socialdemokraterna, som gick med på Centerpartiets krav att ställa sig bakom förslaget inom ramen för Januariavtalet, säger till Altinget via pressavdelningen att de står kvar vid sin tidigare ståndpunkt om att fri hyressättning inte ska införas.

Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna är sen tidigare positiva till att införa fri hyressättning i nyproduktion. Men trots det närmare samarbetet med de borgerliga partierna har Sverigedemokraterna inte ändrat uppfattning i frågan.