Om  
Anna Ekström

Bris släpper rapport om sämre elevhälsa

Bris har släppt en ny rapport om pandemiåret 2020. De stängda skolorna har lett till en sämre elevhälsa, visar rapporten

Ditte Roslund

Enligt rapporten från Barnens rätt i samhället har distansundervisningen under pandemin lett till ökad stress över studier, minskade sociala relationer och känslor av kontrollförlust. Värst drabbade är barn som var särskilt utsatta redan innan pandemin, till exempel barn som lever med våld i hemmet eller med missbrukande föräldrar. 

– Jag blir inte förvånad, men det är klart att jag blir bedrövad av att läsa den här rapporten. Coronapandemin har ju drabbat hela det svenska samhället, men barn och unga som är utsatta har drabbats extra hårt, kommenterar utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med TT

Känner stort ansvar

Ekström säger att hon inte vill göra några bedömningar kring rätt eller fel agerande från regeringens sida förrän det utretts ordentligt. På frågan om hon känner ansvar för situationen där så många elever mår dåligt, svarar hon ja. 

– Jag känner ett mycket stort ansvar. Under hela pandemin har frågan om skolorna varit en mycket svår fråga där vi hela tiden har hanterat stora intressen: det stora intresset av att vi håller smittspridningen nere, men också att skolorna i så stor utsträckning ska vara öppna. Och det har varit en svår uppgift för många som arbetar i skolans värld.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00