Breda skattesänkningar i KD-budget

BUDGETMOTIONER. Kristdemokraterna föreslår breda skattesänkningar och hoppas på en gemensam alliansbudget.

Kristdemokraterna var först ut att presentera partiernas budgetmotioner, eller skuggbudgetar som det också kallas.

– Vi har en övergångsregering, men inte en övergångsriksdag, sade partiledaren Ebba Busch Thor, på en pressträff. Uttalandet kan ses som en motivering till varför KD lägger en budgetmotion trots att det bara finns en övergångsregering som motpart.  

– Återupprätta en välfärd som medborgarna kan lita på, sade Busch Thor om huvudinriktningen på budgeten.

Regeringens budget inte opolitisk 

Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, menar att regeringens övergångsbudget inte är opolitisk, utan att det är rödgrön politik för i år som blir kvar även nästa år.  

– En rad onödiga och olämpliga åtgärder förlängs, sade han på en pressträff.

Han sade att ambitionen för KD är att det sedan blir en gemensam budget från alla allianspartier, men om inte det går vill KD samla så många allianspartier som möjligt, vilket i första hand lär bli Moderaterna och Kristdemokraterna.

Lågkonjunktur väntar runt hörnet

Jakob Forssmed tror att under den kommande mandatperioden måste en regering hantera en lågkonjunktur.

– Det sker samtidigt som vi har stora problem på arbetsmarknaden redan nu.

Ett recept för detta är skattesänkningar som kan göra det billigare för arbetsgivare att anställa. KD föreslår en bred skattesänkning för alla personer. Men också mer riktade skattesänkningar.

– Vi föreslår extra jobbskatteavdrag för utsatta grupper. Det finns i dag för äldre. Vi vill se om det skulle fungera även för andra grupper.

Vård i fokus

Vården är en hjärtefråga för KD och budgeten innehåller många förslag på det området. Det är bland annat nationell lagstiftning i primärvården och att det tillsätts en utredning om ökat statliga ansvar för vården.

– Det är hög tid att med en utredning som föreslår århundradets sjukvårdsreform som för över ansvaret för vården från landstingen till staten.

Läs också: Mer primärvård i KD:s budget

Forrige artikel Björklund ger Löfven kravlista nummer två Björklund ger Löfven kravlista nummer två Næste artikel SD: Mer till löntagare – mindre till miljö och migration SD: Mer till löntagare – mindre till miljö och migration