Botkyrkamodellen skulle ge en majoritet i riksdagen  

DEMOKRATI. Kommunalrådet Ebba Östlin (S) i Botkyrka bryter blockpolitiken då S, MP, KD, C och L tar makten i kommunen. På riksplanet skulle en sådan konstellation ge en bred majoritet.    

– Ja, det skulle ge en stabil majoritet i riksdagen. Jag tror att det viktiga är att se vad man kan enas om politisk, vilket som i alla majoriteter med fler partier, kommer betyda eftergifter, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka till Altinget.

Ebba Östlin är känd i rikspolitiken bland annat genom uppdraget med utredningen om utbildning för nyanlända.

Hon hoppas att det även på riksnivå ska bli lättare att hitta nya lösningar som spänner över de tidigare två blocken i rikspolitiken.

– Vi har inte två block längre. Det är tre eller kanske fler. Då kan man inte agera som att det är två block, säger hon.

I Botkyrka får konstellationen KD, S, L, C och MP  egen majoritet med 38 av 75 mandat. Oppositionen kommer att utgöras Vänsterpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Tullingepartiet.

Botkyrkamodellens mandat i Botkyrka och i riksdagen

Parti Botkyrka Riksdagen
S 23 100
KD 6 22
MP 4 16
L 3 20
C 2 31
Summa 38 189
Totalt i församlingen 75 349
Procent 50,7 54,2

Det tidigare styret bestod i Botkyrka, precis som på riksnivå, av det rödgröna blocket S-V-MP.

Därmed kommer Socialdemokraterna i större utsträckning få kompromissa högerut än tidigare. Vad är det då som Socialdemokraterna ger avkall på i Botkyrka för att få till styret över blockgränsen.

– Den största saken är ökad valfrihet inom äldreomsorgen, säger Ebba Östlin.

Forrige artikel Regeringsbildning kan ta tid – fråga Nordirland  Regeringsbildning kan ta tid – fråga Nordirland  Næste artikel De mätte opinionen bäst och sämst De mätte opinionen bäst och sämst
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Så skönt!

    Vilken innovation! Och i Riksdagen kan man då rösta om att vi inte håller några val i fortsättningen utan vi bestämmer att S alltid skall leda Sverige, eller?

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.