Bostadsministern lovar enklare bygglov

Tryggare gator, mer ansvar från fastighetsägare och enklare bygglov för solceller. Det är några av de prioriteringar som den nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) utlovar när han och den nya regeringen tar över ansvaret för bostadspolitiken. 

Nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) är försiktig med att lova några konkreta åtgärder. Förutom när det gäller att förenkla bygglov.
Nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) är försiktig med att lova några konkreta åtgärder. Förutom när det gäller att förenkla bygglov.Foto: Henrik Montgomery / TT
Louise Carlsson-Örning

I tisdags presenterades Andreas Carlson (KD) som ny bostadsminister i Ulf Kristerssons (M) regering.

Att Carlson tar över ansvaret för bostadspolitiken när Sverige är på väg in i en lågkonjunktur kommer innebära en hel del utmaningar. Branschen oroas över ett befarat byggstopp och de effekter det kan ge hos bygg- och bostadsföretagen, inom fastighetsbranschen och i tillgången på bostäder.

En sak kan jag redan nu ge besked om det är att vi kommer att förenkla bygglov för solceller (...) då ser jag framför mig att vi kommer att titta på andra bygglovsförenklingar i den vevan.

Andreas Carlson (KD), Bostadsminister

I en intervju med Altinget är Carlson försiktig med att lova några konkreta åtgärder. Förutom på en punkt:

– En sak kan jag redan nu ge besked om. Det är att vi kommer att förenkla bygglov för solceller, det finns med i Tidöavtalet, då ser jag framför mig att vi även kommer att titta på andra bygglovsförenklingar.

Att förenkla bygglovsprocessen är något som Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna varit överens om att prioritera. När och hur man kommer att gå vidare med frågan går Carlson dock inte in på i detalj. 

Att bostadsfrågan inte nämnts i någon större utsträckning varken i Tidöavtalet, som Carlson pekas ut ha varit en av hjärnorna bakom, eller i regeringsförklaringen har kritiserats från flera håll. Men Andreas Carlson poängterar att det inte ska ses som att den frågan är mindre viktig än någon annan. 

– Tidöavtalet är inte heltäckande, gör inte anspråk på att vara heltäckande, och de ska inte ses som att saker som inte är lika omfattande där är nedprioriterade på något sätt, säger han. 

Liberalernas bostadspolitiska talesperson Jakob Olofsgård sa tidigare i veckan till Altinget att bostadspolitiken är en fråga som Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att lägga fram förslag om och att Sverigedemokraterna inte kommer att finnas med i formandet den politiken.

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.