Debatt

Bolund och Jensen: Förbjud minkfarmar och burhöns

Alla är inte lika inför djurskyddslagen. Sverige bör förbjuda minkuppfödning, införa ett totalförbud för burhöns och se över lagstiftningen för frigående hönor. Det skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Per Jensen, professor i etologi och före detta ordförande för EU-kommissionens vetenskapliga djurskyddsråd.

Djur har ingen rösträtt, skriver debattörerna.
Djur har ingen rösträtt, skriver debattörerna.Foto: Christine Olsson/TT/Pressbild LIU/Montage
Per Bolund
Per Jensen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Stressade minkar med svåra beteendestörningar och höns som spenderar hela sina liv på en yta mindre än ett A4-ark? Så ser verkligheten ut i Sverige. Trots att djurskyddslagen tydligt säger att djurens naturliga beteenden ska respekteras, att djurens välfärd ska främjas och att nolltolerans mot beteendestörningar gäller. Utöver det ska djurskyddslagen tillämpas på individnivå, inte bara på gruppnivå.

I Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike har burhållning av hönor redan förbjudits

Förbjud minkfarmarna

Hur väl denna lag tillämpas i verkligheten är avgörande för hur högt vi kan hålla fanan inom djurskydd. Så om Sverige vill fortsätta skryta om vårt goda djurskydd måste vi förbjuda minkfarmerna och burhönsen omgående. 

Land efter land i Europa stänger ner sina minkfarmer och skälet är enkelt: burhållningen tar inte hänsyn till djurens djupt rotade beteenden och behov. Farmerna i Sverige är inget undantag. Här lever minkarna hela sina liv i burar som är mindre än en halv kvadratmeter, till största delen på gallergolv, vilket innebär att uppfödningen är oförenlig med djurskyddslagens krav om att djur ska hållas så att de kan bete sig naturligt.

Många minkar visar grava beteendestörningar i fångenskap eftersom minken är ett semiakvatiskt rovdjur som normalt jagar över stora ytor. Det är svårt att argumentera mot forskningen, som visar att minkar behöver ha tillgång till simvatten och att minkens naturliga beteende är att söka sin föda vid vattendrag. 

I slutet av september 2020 krävde 120 forskare och veterinärer i en gemensam debattartikel i DN att även Sverige ska införa ett förbud mot minkuppfödning, både av djurskydds- och smittskyddsskäl. De lyfte även den viktiga poängen att om politiker godtar en djurhållning som strider mot djurskyddslagens uttalade krav och förarbetenas intention – hur ska då medborgare kunna lita på att lagstiftningen över huvud taget spelar någon roll i praktiken?

Sveriges politiker framstår som extrema

Sveriges politiker framstår som extrema när de håller fast vid att minkuppfödning är förenligt med vår djurskyddslag, både i förhållande till många andra europeiska länder och i förhållande till sin egen befolkning, som enligt många undersökningar är tydligt emot minkfarmer. 8 av 10 svenskar (och 10 av 10 minkar) vill att Sverige gör som många andra länder och stoppar denna plågsamma djurhållning. 

Samma sak gäller burhönsen. Trots att den djurskyddslag som antogs av riksdagen redan 1988 innehöll ett tydligt krav på att inga hönor skulle sitta i bur efter 1998, sitter fortfarande ungefär 300 000 hönor i burar i Sverige idag. De burar som är tillåtna i Sverige är så kallade modifierade, inredda burar och ska innehålla ströyta, rede och sittpinnar.

Om Sverige vill fortsätta skryta om vårt goda djurskydd måste vi förbjuda minkfarmerna och burhönsen omgående. 

Förbjud burhöns

Ytan per höna i dessa burar är mindre än ett A4-ark. Här kan hönan inte ens sträcka ordentligt på ben och vingar. Alla som vet något om hönor vet att de gärna flaxar med vingarna och springer en bit när tillfälle ges, och de får möjlighet att bete sig naturligt.

I Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike har burhållning av hönor redan förbjudits och i EU kommer det troligtvis bli ett burförbud inom de närmsta åren med tanke på det framgångsrika medborgarinitiativet End the Cage Age.

Miljöpartiet vill att även Sverige tar sitt ansvar och förbjuder minkuppfödning, inför ett totalförbud för burhöns och ser över lagstiftningen för frigående hönor. Vi tycker att djurens behov som kännande varelser måste respekteras och att djur har ett egenvärde oavsett den nytta människan har av dem. Som enda politiska parti med ett djurpolitiskt program har vi en tydlig plan och riktning för hur vi vill att djur ska få leva sina liv.

Djuren har ingen rösträtt, men det har du. Vill du stärka djurskyddet i Sverige så är MP ett givet val. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00