Om  
Tobias Billström
Pål Jonson

Billström och Jonson lurade av rysk humorduo

Utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson lurades till intervjuer med en rysk humorduo, rapporterar Aftonbladet. ”Vi går till botten med vad som skett för att säkerställa att det inte händer igen”, säger Billströms pressekreterare.

Utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson.
Utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson.Foto: Henrik Montgomery/TT, Stefan Jerrevång/TT
Miranda Olsson

Den ryska humorduon Vovan och Lexus, som anklagats för kopplingar till Kreml, publicerade i förra veckan två intervjuer, åtta minuter långa, med utrikesministern och försvarsministern.

Enligt duon ska utrikesminister Tobias Billström ha lurats att tro att han intervjuades av en ”representant för den afrikanska kontinenten”, rapporterar Aftonbladet.

– Jag hörde att ni pratade med min ministerkollega Tobias Billström och jag är glad att jag också får vara med och diskutera Sveriges försvar och militära roll i regionen, tack för att ni hörde av er, säger försvarsminister Pål Jonson i intervjun.

Intervjuerna med statsråden handlade bland annat om koranbränningarna i Sverige och det svenska Natointrädet. Volvan och Lexus har tidigare även lurat Kanadas premiärminister Justin Trudeau att han pratade med Greta Thunberg.

Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt skriver i ett sms till Aftonbladet att de undersöker händelsen.

”Vi kan bekräfta att det var ett möte där utrikesministern blev prankad. Duon har utsatt ett antal ministrar i andra länder för samma sak och detta är naturligtvis inte bra. Vi går till botten med vad som skett för att säkerställa att det inte händer igen”.

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

Pål Jonson

Försvarsminister (M)
Fil. dr i krigsvetenskap (King's College i London, 2005), M.A i Europeisk politik (College of Europe, 1999) B.A i statsvetenskap (Georgetown uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00