Billström ger sig in i skoldebatten

FÖRSKOLEKLASS. Moderaternas gruppledare Tobias Billström är irriterad över att regeringen går vidare med förslaget om obligatorisk förskoleklass trots att riksdagen anmodat regeringen att skrota förskoleklassen två gånger.

Moderaterna blir alltmer aktiva i skoldebatten. En av höjdarna i det nya moderatlaget under Ulf Kristersson är Tobias Billström. Han utnämndes av Kristersson till gruppledare för moderaternas ledamöter i riksdagen. Han var tills alldeles nyligen förste vice talman.

Och det är just i riksdagsformalia som Billström väljer att utmana utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en interpellationsdebatt.

Två gånger

Riksdagen har nämligen gjort två tillkännagivanden med krav på att regeringen ska återkomma med förslag på en tioårig grundskola. Och det är inte vilken tioårig grundskola som helt, utan den som ska vara i enlighet med alliansens förslag.

Alliansen vill se införandet av en tioårig grundskola där lågstadiet blir fyraårigt. Fördelen med detta, enligt Alliansen, är att sexåringarna får undervisning som följer grundskolans kunskapsmål samt får del av den utvärdering som framgår av läroplanen, den kompetens som hör lågstadiet till och rätt till särskilt stöd i enlighet med skollagen. Alliansen menar också att en förutsättning för att en tidigare skolstart ska bli framgångsrik är att lärarna i den nya årskurs 1 har rätt kvalifikationer och rätt kompetens. För det krävs att personalen i dagens förskoleklass vidareutbildas.

Komplicerat 

Men här blir läget komplicerat. Det är precis så som Billström säger, att riksdagen riktat två tillkännagivanden till regeringen. Dessa tillkännagivanden har blivit möjliga genom att Sverigedemokraterna ställt sig på Alliansens sida. Men samtidigt med dessa har tillkännagivanden, där Alliansen tryckt på att regeringen ska återkomma med deras förslag till lösning så har regeringen gått vidare med sitt eget förslag. Det har lett till proposition som nu behandlas i utbildningsutskottet. Detta anser Billström vara extra graverande.

”Regeringen har inte följt riksdagens beslut och har med sin otillräckliga och ofullständiga proposition om skolstart vid sex års ålder brustit i respekt för riksdagen och för den konstitutionella praxis som säger att regeringen bör tillgodose tillkännagivanden”, skriver Billström i en interpellation som är ställd till utbildningsminister Gustav Fridolin.  

SD byter sida

Enligt logiken borde regeringens förslag röstas ned, eftersom Alliansen vill något annat. Men här kommer Sverigedemokraterna in. Partiet har visserligen stött alliansen i de två tidigare tillkännagivanden. Men nu kommer man stödja regeringen.

– Sandlådepolitiken måste bort, vi behöver stora gemensamma överenskommelser. Vi vill ha en tioårig grundskola, då börjar vi med det här, sade han för ett par veckor sedan till Altinget.

Läs också: Obligatorisk förskoleklass med SD:s hjälp

Det är inte bestämt ännu när Fridolin ska möta Billström i interpellationsdebatten. Men det kommer att bli senare än det att riksdagen beslutat om tioårig obligatorisk grundskola enligt regeringens förslag. Det ska ske den 15 november.

Forrige artikel Stark tro på friluftsdagarnas betydelse Næste artikel Ungsvenskarnas ordförande: ”Jag tror på att försöka påverka internt” Ungsvenskarnas ordförande: ”Jag tror på att försöka påverka internt”