Besvikelsen efter budgetbeskedet: ”Det går åt fel håll”

Mångmiljardsatsningar på vården uteblev och nedskärningar är att vänta menar flera som Altinget talat med. Vårdförbundet och SYLF ser med oro på framtiden.

Foto: Ulf Huett, Gabriel Liljevall
Miranda Olsson

När sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) talade på Läkarförbundets kongress under gårdagen underströk hon vikten av förbundets roll som blåslampa gentemot henne och andra beslutsfattare.

– Fortsätt att vara en blåslampa, även de gånger vi inte tycker lika, sade ministern enligt Läkartidningen.

Men frågan är om vårdsektorn behöver bli påminda. När regeringen presenterade sitt förslag till budget för nästa år kom snabbt hård kritik mot statsbidragen till kommun och regioner som inte anses möta de behov Sveriges kommuner och regioner (SKR) beskriver utifrån sektorns ekonomiska utmaningar framöver.

Kommunal ser pengarna som ett hån. Läkarförbundets Sofia Rydgren Stale hade förväntat sig mer.

Det hade även Shadi Ghorbani, ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF).

– Jag är besviken på att man väljer att satsa så pass mycket mindre med tanke på hur otroligt pressat det är i sjukvården med brist på personal, tuff arbetsmiljö och för lite vårdplatser överallt i Sverige, säger hon.

Altinget har även pratat med Vårdförbundets vice ordförande Madelene Meramveliotaki som pekar på svårigheterna att korta vårdköerna, ett tydligt fokus för den nya regeringen, utan personal.

– Eftersom man nu inte verkar ta hänsyn till ökad inflation så ser vi att risken är stor att bemanningskrisen fortsätter att förvärras, säger hon.