Besöksförbud till äldreboenden och fler ska testas

STRATEGI. Regeringen inför besöksförbud på äldreboenden och ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för att öka testning. Statsministern uppmanar svenska folket att inte resa i påsk. 

På en pressträff under tisdagen meddelade regeringen att coronatestning av svenskarna ska utökas i omfattning.

– Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka testning av andra prioriterade grupper, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Prioriterade grupper

Fokus är på prioriterade yrkesgrupper som vård- och omsorgspersonal och räddningstjänst, men även andra grupper kan bli aktuella.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) ska provtagningar ske säkert och vara av hög kvalitet, till skillnad mot de självtester som florerar på marknaden men som ger tveksamma resultat.

Hon betonade också att testningar kommer att göras efter behov.

– Det kommer inte bli så att alla som vill kan göra ett covid-19-test, säger hon.

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen meddelade även att det från och med onsdag råder besöksförbud på landets alla äldreboenden.

– Regeringen ser ett behov av en tydlighet och enhetlighet och har därför fattat detta beslut. Det ger också ett stöd för verksamheter att upprätthålla dessa tuffa regler, säger Isabella Lövin.

“Stanna hemma i påsk”

Statsministern uppmanar svenska folket att stanna hemma i påsk, även påskkärringarna.

– Ställ in resan över påsk. Mindre orter behöver sina resurser till sin befolkning, säger Stefan Löfven (S).

Han uppmanar även svenskarna att inte uppsöka vård om man inte behöver den. 

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (31 mars) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (31 mars) Næste artikel Pressträff med socialminister Lena Hallengren Pressträff med socialminister Lena Hallengren
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.