Bengtzboe lämnar skolpolitiken – Ersätts av nykomling

BYTE. Moderaterna byter talespersoner. Erik Bengtzboe lämnar utbildningspolitiken för att bli arbetsmarknadspolitisk talesperson. Och efterträder gör en tidigare kommunpolitiker.

Moderaterna stuvar om i laguppställningen i riksdagen. Flera ledamöter byter sakpolitiskt område. I utbildningsutskottet har Moderaternas Erik Bengtzboe suttit sedan 2015. Under tiden har han även varit utbildningspolitisk talesperson för partiet. 

Nu byter han utbildningsutskottet mot arbetsmarknadsutskottet.   

– Jag tycker det är positivt att vi gör förändringar i partiet. Det är bra att vi breddar våra talespersoners sakområden, säger Bengtzboe till Altinget. 

Läs också: M och KD om överenskommelsen – "Kohandel istället för problemanalys"

Han förklarar att han kommer ta med sig frågor från utbildningsutskottet in i sin nya roll. De båda sakpolitiska områdena är tätt sammankopplade genom flera olika frågor, exempelvis kompetensförsörjning och integration.  

– Det är ett ansvar som delas mellan de två utskotten, säger Bengtzboe. 

Ny i riksdagen ersätter

Som ersättare, blir Kristina Axén Olin ny utbildningspolitisk talesperson. Hon har tidigare varit borgarråd i Stockholms stad under tio år tills hon meddelade sin avgång 2008. Hon var både socialborgarråd, finansborgarråd och oppositionsborgarråd, dock aldrig skolborgarråd. 

Hon är utbildad lärare och har också varit biträdande rektor för en friskola. Under 2018 meddelade hon att hon skulle komma tillbaka till politiken igen och kandidera till riksdagen. Axén Olin kom in i senaste valet för Stockholm kommuns valkrets. 

– Barn och unga är Sveriges framtid. Jag ser verkligen fram emot att få vara med och forma en skola, högre utbildning och forskning som ger unga hopp och en utbildning i världsklass, säger Kristina Axén Olin i ett pressmeddelande.

Övriga moderata talespersoner i riksdagen är:

 • Elisabeth Svantesson fortsätter som ekonomisk-politisk talesperson.
 • Mats Green fortsätter som bostadspolitisk talesperson.
 • Johan Forssell blir ny rättspolitisk talesperson. Johan Forssell är i dag ordförande i riksdagens Socialförsäkringsutskott och migrationspolitisk talesperson.
 • Karin Enström blir ny gruppledare i Konstitutionsutskottet. Karin Enström är i dag gruppledare för EU-nämnden.
 • Lotta Finstorp fortsätter som kulturpolitisk talesperson.
 • Jessica Rosencrantz blir ny miljö- och klimatpolitisk talesperson. Jessica Rosencrantz är i dag trafikpolitisk talesperson. Hon är fortsatt även digitaliseringspolitisk talesperson. 
 • Lars Hjälmered fortsätter som näringspolitisk talesperson.
 • Niklas Wykman blir ny skattepolitisk talesperson. Wykman sitter i dag i finansutskottet.
 • Maria Malmer Stenergard blir ny migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson. Maria Malmer Stenergard är i dag miljö- och jordbrukspolitisk talesperson.
 • Camilla Waltersson Grönvall fortsätter som socialpolitisk talesperson.
 • Jessika Roswall blir ny trafikpolitisk talesperson. Roswall sitter i dag i finansutskottet.
 • Beatrice Ask fortsätter som försvarspolitisk talesperson.
 • Hans Wallmark fortsätter som utrikespolitisk talesperson.
 • Tomas Tobé flyttar till EU-nämnden. Det kan bli en kort vistelse för honom då han är Moderaternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet. 

Forrige artikel Karolina Skog till finansutskottet Karolina Skog till finansutskottet Næste artikel En Persson ut och en Pehrson in  En Persson ut och en Pehrson in 
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.