"Begränsa antalet passagerare och minska trängseln i kollektivtrafiken"

UPPMANING. Under dagens pressträff med socialministern och Folkhälsomyndigheten kom ytterligare uppmaningar för att minska smittspridning. Stanna hemma i påsk, undvik rusningstrafik och trängsel i kollektivtrafiken samt skjut på idrottsarrangemang – även de som innefattar färre än 50 personer.

Under onsdagens pressträff presenterades ytterligare råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten (FHM) gällande hur smittspridning av covid-19 ska förhindras.

Stanna hemma i påsk

Vid pressträffen närvarade även socialminister Lena Hallengren (S) som fortsatt påtalade vikten av att enskilda individer måste ta sitt ansvar för att förhindra smitta. Ministern uppmanade till att stanna hemma i påsk, även om man är frisk. Hallengren vänder sig även till landets troende:

– Några av de största religiösa högtiderna står runt hörnet, men ni kommer inte kunna fira som vanligt i år, säger Hallengren. 

Arbeta hemifrån

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson framför vikten av att myndighetens allmänna råd och riktlinjer ska följas och tas på allvar.

– Alla medborgare har ett ansvar att förhindra smittspridning och att vidta de åtgärder som krävs för att förhindra andra mot smittrisk, säger generaldirektör Johan Carlson och hänvisar till smittskyddslagen.

FHM råder till att arbeta hemifrån och rekommenderar arbetsplatser till att anpassa arbetstiderna så att rusningstrafik undviks. Även tjänsteresor avråds.

Uppmaning till kollektivtrafiken

Generaldirektören vänder sig till utövarna för kollektivtrafiken och råder dem till att begränsa antalet passagerare per fordon för att undvika trängsel och att informera passagerarna om hur de ska agera för att minska smittspridning. Johan Carlson riktar även kritik mot inställda avgångar som har lett till ökad trängsel inom kollektivtrafiken.

– Att ställa in avgångar i kollektivtrafiken för att spara resurser och därigenom öka trängseln är inte acceptabelt, säger han.

Skjut upp idrottsarrangemang

Årsmöten och föreningsstämmor bör skjutas upp i största möjliga mån eller genomföras digitalt. FHM uppmanar till så få fysiska möten som möjligt.

Vad gäller idrottsutövandet uppmuntrar myndigheten till rörelse, men sociala kontakter bör undvikas.

– Vid idrott är det mycket närkontakt, vilket är ett problem. Man bör fundera över om verksamheten ska bedrivas, säger Carlson.

Han tar brottning som exempel.

– Där är det mycket närkontakt. Då bör man fundera på om det verkligen ska bedrivas, säger generaldirektören.

Myndigheten rekommenderar även att samtliga idrottsevenemang som matcher, träningsmatcher och cuper skjuts upp. Även om arrangemang innefattar färre än 50 personer är det lämpligt att skjuta på evenemanget, säger myndigheten.

Rekommendationer till enskilda

Utöver de tidigare givna rekommendationerna ska enskilda undvika allmänna omklädningsrum, undvika rusningstrafik i kollektivtrafiken och fortsatt hålla avstånden samt god hygien.

Riskgrupper ska undvika sociala kontakter och att åka i kollektivtrafiken. FHM råder även till att undvika att handla eller vistas i butiker, såsom apotek och livsmedelsbutiker.

 

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (1 april) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (1 april) Næste artikel Regeringen håller pressträff Regeringen håller pressträff
SSU: Fel att beskatta sexarbete

SSU: Fel att beskatta sexarbete

SLUTREPLIK. Det finns inget annat yrke där forskning visar på att en majoritet utsätts för sexuellt våld i tjänst. Därför vill SSU inte låta sexarbete beskattas, som Cuf och Luf vill. Det skriver Philip Botström och Josefine Helleday, SSU.