Beckman kryssar Baudin och vänsterpartist beundrar Jakob Forssmed

Politikerna i arbetsmarknadsutskottet har svarat på Altingets enkät om allt från politiska förebilder till regeringssamarbete. Vem i motståndarlaget skulle de personkryssa? Vem är partipolitikens skickligaste debattör? Och vilket parti annat än sitt eget skulle de kandidera för? 

Gudrun Schyman är partipolitikens bästa debattör, enligt Ali Esbati (V), som också skulle kryssa Jakob Forssmed om han måste välja någon på motståndarsidan. Lars Beckman (M) menar att skickligaste debattören är Miljöpartiets Lorentz Tovatt. 
Gudrun Schyman är partipolitikens bästa debattör, enligt Ali Esbati (V), som också skulle kryssa Jakob Forssmed om han måste välja någon på motståndarsidan. Lars Beckman (M) menar att skickligaste debattören är Miljöpartiets Lorentz Tovatt.  Foto: Pär Fredin/TT, Marko Säävälä/TT, Lars Pehrson/SvD/TT
Rebecka Prahl

Ditt parti måste regeringssamarbeta med ett parti på andra sidan blockgränsen och det är du som avgör vilket. Vilket väljer du och varför?

Magnus Persson (SD), arbetsmarknadspolitisk talesperson:

– Socialdemokraterna, de börjar sakta men osäkert och krokigt återgå till det parti jag en gång i tiden sympatiserade med. Men resan är lång, säger Persson som på frågan om vilket annat parti än sitt eget han skulle kandidera för också väljer S. 

– Partiet behöver akut hjälp för att återgå till sitt ursprung som ett arbetarparti, en roll nu Sverigedemokraterna har axlat då Socialdemokraterna fokuserar på andra väljargrupper och att rädda världen, menar han. 

När Magnus Persson väljer vilken kandidat han skulle kryssa på andra sidan blockgränsen blir svaret en socialdemokrat. 

– Patrik Björck (S). Vi har mer gemensamt än vad han tror eller bara inte kommit underfund med ännu. Till skillnad mot många andra tror han och står för det han säger. Och det respekterar jag. 

Ali Esbati (V), tidigare arbetsmarknadspolitisk talesperson och numera ekonomisk-politisk talesperson för partiet, väljer Centerpartiet som samarbetspartner.