Batra: Löfvens problem om alliansbudget stöds av SD

SKUGGBUDGET. Det är Stefan Löfvens problem om Sverigedemokraterna röstar för Alliansens budget och därmed skapar en regeringskris, anser Anna Kinberg Batra (M). Detta eftersom det är Löfven som då får uppdraget att bilda en ny regering.

På måndagen presenterade Alliansen sin gemensamma budgetmotion (skuggbudget). Alliansen kommer inte att bryta ut delar ur regeringens budget i höst, utan lägger ett samlat budgetalternativ.

Misstroendevotum

Därmed blir det en form av misstroendevotum när riksdagen ska rösta om budgeten den 3 december. Om Sverigedemokraterna röstar på Alliansens skuggbudget hamnar regeringen i en omöjlig sits och tvingas avgå. Men Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra ville inte diskutera om hon då är beredd att bilda regering, utan omröstningen blir ett problem för Löfven.

– Då är det upp till regeringsbildaren, sade Batra på den pressträff där Alliansen presterade sin skuggbudget.

Regeringsbildare skulle i så fall, i första omgång, bli statsminister Stefan Löfven. Om inte han skulle lyckas bilda en regering kan uppdraget gå vidare till annan partiledare.

Sverigedemokraterna har sagt att de kan tänka sig att rösta på Alliansens budget om den ligger närmare partiets politik än regeringens budget.

SD prioriterar först och främst lägre kostnader för invandring och migration.

– Kostnaderna för migration är i princip lika stora i vår budget som i regeringens, sade Batra.

Då kommer det att vara andra frågor som avgör SD:s ställningstagande. SD har tidigare sagt att rätts- och äldrefrågor är högprioriterade.

SD avvaktar 

Men Sverigedemokraterna vill inte ännu berätta hur de ställer sig. Vi har inte fattat ngn sådant beslut. Först ska vi djupdyka i båda förslagen. När vi får klara papper vad alliansen verkligen vill ska vi studera både sidorna, sade Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson i samband med att partiet presenterade sin skuggbudget. 

Alliansen tecknar ungefär samma bild av det ekonomiska läget som regeringen. Återhämtningen har blivit svagare än vad man tidigare trodde.

Men slutsatserna om vad som måste göras skiljer.

När det gäller det finanspolitiska ramverket har Alliansen en mer återhållen linje. Man räknar med att överskottsmålet ska kunna vara uppfyllt 2018. Regeringen räknar med att överskottsmålet uppfylls först nästa mandatperiod. Alliansen lyfter också fram arbetslinjen.

– Vi har ett sysselsättningsmål. Regeringen har ett mål för arbetslösheten, sade Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centern. Källström menar att det är lätt att frisera siffror för arbetslöshet.

25 miljarder mer till skolan

Alliansens mål är att Sverige ska ha fem miljoner personer i sysselsättning år 2020. Det är 350 000  fler än i dag.

Det område som får störst anslagsökning i skuggbudgeten är skolan.

– Den enskilt största satsningen är på skolan som får 25 miljarder mer de kommande fyra åren, sade Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson för Folkpartiet. För nästa år är ökningen på 4,7 miljarder kronor.

Sverigedemokraterna vill i sin budget spara 45 procent på kostnader för invandring nästa år. Därefter ska besparingarna vara 90 procent.

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson, talade också om vad det i regeringens budget som partiet inte stöder.

– Man höjer skatten för de äldre, man trappar ned jobbskatteavdraget och man inför straffskatt på kärnkraft, sade han.

För hela mandatperioden räknar SD att kunna spara 187 miljarder jämfört med regeringens budget.

– Det kommer till största del för minskade kostnader för invandring, sade Sjöstedt. 

Dessa pengar ska används till en slopad arbetsgivaravgift för småföretag. Även en del skattelättnader, bland annat ska pensionärerna få lägre skatt så att de får samma skatt som löntagare. 

Forrige artikel FRA-skrivelse kan bli prövning för Löfven Næste artikel Antroposofiska läkemedel åter en regeringsfråga
Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

DEBATT. Det är hög tid att öka folkets makt genom folkinitiativ, i stället för att utarma det kommunala självstyret som regeringen envisas med. Ju mer tondöv politiken är, desto viktigare blir folkinitiativ. Det skriver Staffan Eklöf och Fredrik Lindahl (SD).