Barnpolitik ska bredda SD

ALMEDALEN. Sverigedemokraterna öppnar för att slopa karensdagen för anställda i förskolan. Förslaget är en del i ett omfattande program om barn och föräldrar och har som syfte att få en bredare politik och göra partiet redo för en plats i en regering.

<br>SD:s partiledare Jimmie Åkesson.<br>

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Foto: Altinget
Per-Anders Sjögren

– Vi är ett stort parti med siffror runt 20 procent. Ska vi kunna växa ytterligare så krävs det av oss att vi visar på ytterligare bredd och fördjupning av politiken. Ska vi visa för väljarna på allvar att vi vill och att vi kan vara med och styra landet så måste vi visa på bredd, sade partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens i Almedalen.

Enligt Åkesson har SD hittills mest lyft fram försvars-, kriminal- och invandringspolitik. SD har varit sämre på att ge utrymmer åt socialt ansvarstagande, fördelningspolitik och välfärd.

– Vi har varit bra på att tala om vad som är dåligt i samhället och vad vi vill förändra. Vi har varit mindre bra på att tala om vad pengarna ska gå till och hur vill se samhället i framtiden, sade han.

Tidigare har partiet föreslagit fler heltidsjobb för anställda i offentlig sektor och det program för en sammanhållen barnpolitik som partiledningen vill genomföra är ett led i att bredda partiet

– Det är klart att det finns partipolitiska strategier bakom, men huvudskälet är att vi lever i ett land där vi behöver göra mer för barnen, sade Åkesson.

De konkreta förslag som nu läggs fram har sitt ursprung i en arbetsgrupp i partiet. Och tanken är att partiets landsdagar ska ta ställning till det i höst.  Bland de förslag som lyfts fram finns regler om att fler kvinnor ska kunna få graviditetsledighet, lättare att fastställa faderskap om föräldrar är ogifta och fler platser för att utbilda barnmorskor.

Lika villkor för tidigt födda

Dessutom vill partiet ha nationella regler för att behandla barn som är för tidigt födda. I dag varierar det stort över landet om livsuppehållande behandling sätts in.

– Vi är stark kritiska till sådana skillnader. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor utan alla barn ska få samma chans att överleva en tidig födsel, sade Carina Herrstedt, ordförande i SD-kvinnor och ledamot i riksdagens socialutskott.

Partiet vänder sig också mot kvotering i föräldraförsäkringen och vill ge föräldrarna valfrihet i hur de ska lägga upp ledigheten med barnen.

– Vi tycker att det är skadligt att politiker så mycket i detalj gå in och styr över familjens vardagsliv och vem som är hemma med barnet och hur länge, sade Herrstedt.

Ökad rätt till deltid

Ytterligare ett förslag är att utöka rätten till att arbeta deltid under barnets första åtta år. I dag kan arbetstiden sänkas till 75 procent under den tiden. SD vill att tiden ska kunna sänkas med 50 procent för att ge föräldrar mer tid med barnen

Ett annat förslag är att slopa karensdagen för anställda i förskolan.

– Det är oftast de som släpar sig till jobbet fast de inte borde. Ur ett barnperspektiv är det viktigt att ha pigg och frisk personal, sade Stefan Jakobsson, partiet utbildningspolitiska talesperson.

Enligt de beräkningar som partiet har låtit göra skulle det kosta runt 240 miljoner kronor om året att slopa karensdagen för personal i förskolan.

– Det är en liten peng för staten, men det betyder mycket för de lågavlönade, sade Jacobsson.

 

Nämnda personer

Carina Ståhl Herrstedt

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, talesperson i funktionsrättsfrågor och LSS
Gymnasieutbildning

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Stefan Jakobsson

Tidigare riksdagsledamot (SD), sakkunnig i SD:s riksdagskansli
Lärare 1-7 (Malmö högskola, 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00