Axén Olin (M) mejlade rektor om universitetskurs var "seriöst menad"

KONTAKT. Utbildningsutskottets andra vice ordförande Kristina Axén Olin (M) ifrågasätter om en kurs på Malmö universitet är “seriöst menad” och undrar hur universitetet “har tänkt”.

Kristina Axén Olin (M)
Kristina Axén Olin (M)Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

Kristina Axén Olin (M) vill veta om en kurs vid Malmö universitet "verkligen är seriöst menad". Det skriver hon i ett mejl till Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet samt till Anders Söderholm, generaldirektör för Universitetskanslersämbetet (UKÄ), rapporterar Universitetsläraren

Mejlet avslutas med "det vore väldigt intressant att få höra hur ni har tänkt". 

Behandlar skolmarknaden

Kursen som Kristina Axén Olin har noterat med “stor förvåning” är en ny kurs på Malmö universitet med start hösten 2021 som behandlar marknadslogiken i skolan.

I kursen ska olika typer av marknadisering tas upp, till exempel friskolor, företag, konkurrens och mätning. Kursen ska även diskutera hur marknadsskolan är ett resultat av, och bidrar till, en förändrad syn på utbildning och lärande.

I mejlet skriver Axén Olin också att ”kurslitteraturen dessvärre gav ännu fler funderingar”.

"Skulle ha ringt"

Mejlet skickades från Kristina Axén Olins riksdagsadress. Till tidningen Universitetsläraren säger hon att hon uttryckte sig klumpigt och skulle ha ringt till rektorn i stället. 

– Det kan uppfattas som att jag som politiker försöker lägga mig i universitetets angelägenheter, men det handlar inte alls om det.

Vad det var som Kristina Axén Olin reagerade på med den nya kursen vill hon inte kommentera. 

Klåfingrighet och otillständigt 

Kristina Axén Olins ifrågasättande av den nya kursen har väckt starka reaktioner inom högskolesektorn. 

– Att en ledamot i utbildningsutskottet ifrågasätter enskilda kurser på ett lärosäte och till och med vilken kurslitteratur som ingår är otillständigt och aktualiserar behovet av att stärka den akademiska friheten. Högre utbildning behöver skydd mot sådant som politikers klåfingrighet, säger Pam Fredman, tidigare rektor vid Göteborgs universitet och tidigare ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) till Universitetsläraren. 

Altinget har sökt Kristina Axén Olin för en kommentar.

Nämnda personer

Kristina Axén Olin

Riksdagsledamot (M), andre vice ordförande kulturutskottet, kulturpolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00