Avgörande stund för Gutelands klimatlagsarbete

KLIMATMÅL. Närmare tusen ändringsförslag har bakats om till 16 kompromisser. Jytte Gutelands (S) arbete med en europeisk klimatlag står inför det första stora testet när det nu ska behandlas i EU-parlamentets miljöutskott.

Under torsdagen och fredagen kommer miljöutskottet dels att fatta beslut kring de ändringar som de vill se på EU-kommissionens förslag, dels att ta ställning till de ändringsförslag som de andra utskotten i parlamentet skickat in.

Under tisdagskvällen hölls det sista mötet där en kompromiss kring 2030-målet kunde ros i hamn – det finns nu en majoritet bakom ett 60-procentsmål, i alla fall på pappret.

Matematiska frågetecken

Men rent matematiskt finns det flera frågetecken kring hur väl positionen kommer att överleva i hela parlamentet om några veckor. Guteland förlitar sig dock på företrädarna för Renew Europe.

– Jag måste ändå tro och lita på de företrädare från den gruppen som har sagt att de tror att det ska hålla till plenum också, säger Jytte Guteland till Altinget.

Läs hela intervjun om EU-förhandlingarna med Jytte Guteland på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Allt fler specialistläkare sjukskriver sig Allt fler specialistläkare sjukskriver sig Næste artikel Överblick: Vattenfall har hittat ny vd och gifträttegång skjuts fram Överblick: Vattenfall har hittat ny vd och gifträttegång skjuts fram