Guteland: Nu håller jag tummarna

OMTVISTAD. Närmare tusen ändringsförslag har bakats om till 16 kompromisser. Jytte Gutelands (S) arbete med en europeisk klimatlag står inför det första stora testet när det nu ska behandlas i EU-parlamentets miljöutskott.

Efter många om och men är det dags för stora delar av EU-parlamentets arbete med att ta fram en europeisk klimatlag att testas i praktiken.

Under torsdagen och fredagen kommer miljöutskottet dels att fatta beslut kring de ändringar som de vill se på EU-kommissionens förslag, dels att ta ställning till de ändringsförslag som de andra utskotten i parlamentet skickat in.

Under tisdagskvällen hölls det sista mötet där en kompromiss kring 2030-målet kunde ros i hamn – det finns nu en majoritet bakom ett 60-procentsmål, i alla fall på pappret

När Altinget når den ansvariga förhandlaren i parlamentet under onsdagen, EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S), håller hon tummarna för att ledamöterna håller fast vid grupplinjen även under de kommande dagarnas omröstning.

– Det får inte gå under det. Jag visste någonstans att alla inte hade samma ambitionsnivå, så jag var inte förvånad på det sättet. Vi tar ju ett jättestort steg framåt om vi kan rösta på 60, även om jag själv hade velat se ett 65-procentsmål. Tillsammans med sektoriella lagstiftningar så hoppas jag att vi ska kunna åstadkomma ännu mer, säger Guteland och fortsätter:

Login