Guteland: Nu håller jag tummarna

OMTVISTAD. Närmare tusen ändringsförslag har bakats om till 16 kompromisser. Jytte Gutelands (S) arbete med en europeisk klimatlag står inför det första stora testet när det nu ska behandlas i EU-parlamentets miljöutskott.

Förutsättningarna har inte varit de lättaste under förhandlingarna. "Det har blivit många långa telefonmöten, men det har gått" säger Jytte Guteland.<br>
Förutsättningarna har inte varit de lättaste under förhandlingarna. "Det har blivit många långa telefonmöten, men det har gått" säger Jytte Guteland.
Foto: Daina Le Dardic /European Pariament
Jacob Hederos

Jag kan vara ganska envis och tjurskallig när jag vill någonting. Men i det här uppdraget får man lära sig att söka majorieter, för annars blir det inte alls.

Jytte Guteland
EU-parlamentariker (S)

Det visade sig att det fanns ett starkt stöd (i S&D) bakom att miljöutskottet behöver visa var vi ska vara om vi ska följa vetenskapen. Jag är positivt överraskad. Jag vet ju att vi är en stor grupp och att det kan vara lite olika syn.

Jytte Guteland
S-parlamentariker om egna grupplinjen

Efter många om och men är det dags för stora delar av EU-parlamentets arbete med att ta fram en europeisk klimatlag att testas i praktiken.

Under torsdagen och fredagen kommer

Dokumentation

EU:s klimatlag – enligt EU-kommissionens förslag

Medlemsländernas bidrag till att nå nettonoll-målet 2050 ska kontinuerligt rapporteras in och kollektivt utvärderas av EU-kommissionen. Om dessa bidrag inte anses räcka för att ligga i linje med en planerad referensbana kan dels EU-gemensamma åtgärder läggas fram, dels rekommendationer skickas till de medlemsländer som anses släpa efter allt för mycket. 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00