Avfallshantering allt dyrare för bostadsbolagen

Sveriges allmännytta menar att ansvar för avfallshantering tar allt mer resurser för bostadsbolagen och att kriterierna för felsortering är otydliga. Sven Lundgren, Avfall Sverige, säger att nya regler framöver kan komma att underlätta hanteringen. 

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX/TT
Louise Carlsson-Örning

Bostadsföretag lägger allt mer resurser på att hantera sorteringen av avfall, dels i form av arbetstid, dels i form av avgifter för felsortering från kommunerna. Det menar Sveriges allmännytta vars medlemsföretag allt oftare hör av sig om avfallssortering. 

– Det ligger ett mycket stort ansvar på fastighetsägarna att få hyresgästerna att sortera rätt. Många fastighetsägare lägger ner stora resurser och många arbetstimmar men resultatet blir ändå inte det önskade, säger Patrizia Finessi, expert på miljö, fastighet & hållbarhet på Sveriges allmännytta. 

Kommunerna har rätt att ta ut en avgift i de fall då sorteringen inte är tillräcklig. Om man tar ut en av gift, och vilken nivå det i så fall handlar om, skiljer sig åt mellan kommunerna. Till exempel tar Enköping 500 kronor per felsorterat kärl, medan Eskilstuna tar 200 kronor. Utöver det kan också en avgift för extra hämtning tillkomma. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00