”Att Joar Forssell studerar till lärare vid sidan av säger mycket om utbildningen”

Ledamoten Joar Forssell (L) studerar till gymnasielärare vid sidan av riksdagsuppdraget. ”Det säger mycket om utbildningen att man har så lite lärarledd tid att det går att ha ett heltidsjobb på dagtid samtidigt.”, säger Lina Hading, ordförande för LR studentförening, till Altinget.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka PrahlJosefin Lingström

Liberala riksdagsledamoten Joar Forssell studerar på heltid till gymnasielärare, rapporterar Aftonbladet. Enligt Forssell studerar han på fritiden, och menar att det inte påverkar hans förtroendeuppdrag. 

Lärarutbildningen förtjänar bättre än att bara vara något som man gör på helger och kvällar. Det ska inte vara något man gör som en sidogrej.

Lina Hading, ordförande LR studentförening.

Detta har fått Lärarnas Riksförbunds studerandeförening att reagera. 

”Stora brister”

– Det är jätteroligt att Joar siktar på att bli gymnasielärare, men samtidigt visar det på flera stora brister i utbildningen, säger Lina Hading, ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening till Altinget. 

– Det säger mycket om utbildningen att man har så lite lärarledd tid att det går att ha ett heltidsjobb på dagtid samtidigt. 

Motsvarar inte heltid

Att det går att ta högskolepoäng för heltidsstudier på lärarprogrammet trots att man studerar ”lite på helger och kvällar” är under all kritik, menar Lina Hading, som

Lina Hading, ordförande LR stud.
Lina Hading, ordförande LR stud. Foto: Linda Broström
berättar att många medlemmar känner likadant.

– Problemet är att utbildningen inte motsvarar heltid fast det är tänkt att man ska lägga ner heltid på den. 

– Det är många som knappt har lärarledd tid. Det är en sak som ständigt kommer upp bland våra medlemmar. När man pluggar till lärare behöver man ha lärarledd tid, det säger ju sig självt. Att mer eller mindre läsa sig till i en bok hur lärare ska vara räcker inte. 

”Ingen sidogrej”

Lina Hading menar att det behövs en utbildning som motsvarar heltid. Hon pekar på att det finns vissa utbildningar som inte når de krav som sätts upp och ser att en lösning är att minska antal lärosäten som lär ut programmet, för att i stället ha färre lärosäten som håller hög kvalitet. 

– Lärarutbildningen förtjänar bättre än att bara vara något som man gör på helger och kvällar. Det ska inte vara något man gör som en sidogrej, utan en prestigefylld utbildning.

Inte ovanligt

Samtidigt skriver Forssells partikollega Robert Hannah (L) att det är långt ifrån ovanligt att kombinera studier och politiska uppdrag. 

”Nooshi Dadgostar gick på juristlinjen när vi satt i Civilutskottet. Annie Lööf gick juristlinjen. Det finns många fler.”, twittrar han. 

Nämnda personer

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00