Arbetskraftsinvandring till EU ska underlättas – om kommissionen får som den vill

EU-kommissionen föreslår en rad förändringar för att underlätta arbetskraftsinvandring till EU från tredje land. Abir Al-Sahlani (C) som ansvarat för EU-parlaments inspel i arbetet välkomnar kommissionens förslag. ”Jag är väldigt nöjd”, säger hon till Altinget.

Ylva Johansson är en av de ansvariga EU-kommissionärerna för lagstiftningspaketet.
Ylva Johansson är en av de ansvariga EU-kommissionärerna för lagstiftningspaketet.Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Johan Manell

På onsdagen presenterade EU-kommissionen flera förslag för att underlätta arbetskraftsinvandring till unionen.

– Med dagens paket förenklar vi ansökningsprocessen för att bo och arbeta i EU. Jag är övertygad om att vi får på plats en fast väg framåt för att attrahera nya talanger att komma till EU både i dag och i morgon, säger EU-kommissionär Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Den svenska europaparlamentarikern Abir al-Sahlani (C) var ansvarig för EU-parlamentets arbete med inspel till kommissionen i höstas. Många delar som fanns i hennes rapport har också kommit med i kommissionens förslag.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det är så mäktigt efter alla de här timmarna där vi har suttit i förhandlingar och lyssnat in och försökt jämka mellan olika grupper att till slut få med så många av våra förslag, säger hon till Altinget.

Bland annat föreslår kommissionen att arbetskraftsinvandrare ska kunna byta arbetsgivare inom tre månader utan, att som i dag, behöva lämna unionen.

– Det är en jättestor vinst för arbetskraftsinvandrarna då de kan lämna en exploaterande arbetsgivare utan att vara rädda för att gå miste om sitt arbetstillstånd, säger al-Sahlani.

En annan del handlar om att förbättra rörligheten inom EU genom att arbetskraftsinvandrare kan byta EU-land utan att räkneverket för att få ett permanent uppehållstillstånd nollställs.

Ett konkret förslag är att införa en talangpool så att arbetsgivare lättare kan hitta den kompetens de efterfrågar, och så att arbetstagare lättare ska kunna komma i kontakt med relevanta arbetsgivare. Ett pilotprojekt ska starta redan till sommaren och kommer vara riktat till ukrainska medborgare.

Införandet av en talangpool fanns med i Al-Sahlanis förslag. Men det finns också delar som kommissionen inte har plockat upp. Bland annat hennes förslag om så kallade nomadtillstånd, att man skulle kunna arbeta i ett EU-land men bo i ett annat.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.