Arbetsförmedlingens ordförande: ”Jag hade gärna fortsatt”

Anders Ferbe får inte förlängt förordnande som ordförande för Arbetsförmedlingen. ”Det är svårt att inte tänka att det har politisk grund”, säger han till Altinget. 

Foto: Claudio Bresciani / TT
Louise Carlsson-Örning

Nyligen stod det klart att regeringen inte kommer att förlänga förordnandet för Arbetsförmedlingens styrelseordförande Anders Ferbe. Förordnandet löpte ut den 17 juni och i september börjar hans ersättare, Konjunkturinstitutets före detta vd, Urban Hansson Brusewitz.

Anders Ferbe, som är socialdemokrat och har en bakgrund i IF Metall, berättar för Altinget att han gärna hade fått en förlängning av uppdraget. 

Det är svårt att inte tänka att det har politisk grund. Man har ju succesivt tagit bort de som har en socialdemokratisk arbetsmarknadskoppling. Så det är svårt att frigöra sig från den tanken, även om man från departementet menar att det inte är så.

– Jag har ställt frågan om det finns någon kritik mot mig som ordförande, men det hävdar man att det inte gör utan att jag har gjort ett bra jobb, säger han. 

Tar bort socialdemokrater

I stället menar han att det kan finnas en politisk orsak till att han ersätts. 

– Det är svårt att inte tänka att det har politisk grund. Man har ju successivt tagit bort dem som har en socialdemokratisk arbetsmarknadskoppling. Så det är svårt att frigöra sig från den tanken, även om man från departementet menar att det inte är så, säger han. 

Men är det så ovanligt att man som ny regering vill förnya?

– Det har skett förut också, men inte så här dramatiskt som nu sker vill jag påstå. Man har plockat generaldirektörer och andra roller och det är svårt att se att det har skett av andra skäl än politiska. Sverigedemokraterna har varit tydliga med att de vill ha bort ”sosseriet” och har man en regering som stödjer sig på dem så får det de här konsekvenserna.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har å sin sida sagt att ersättningen handlar om att regeringen ser ett behov av nytt ledarskap i styrelsen utifrån att myndigheten är inne i en reformering. 

Regeringen menar att det finns effektiviseringar att göra på myndigheten. Ser du att ni från styrelsens sida hade kunnat göra mer där? 

– Det beror på hur man ser på myndighetens roll. Vill man ha en myndighet med stark lokal närvaro med kontor på många ställen och duktiga arbetsförmedlare som kan hjälpa människor på ett bra sätt till jobb då kostar det pengar.

Inga från arbetsmarknadens parter

Enligt Anders Ferbe finns det i den nya styrelsen främst erfarenheter från nationalekonomi och mindre från arbetsmarknadens parter. Vilket han menar kan leda till en obalans. 

– Med många ekonomer i styrelsen finns det alltid en risk att man styr mycket mot det ekonomiska målen enbart. Då riskerar man att tappa den nationella arbetsmarknadspolitiken och det i sin tur vore oerhört olyckligt om det skulle ske, säger Anders Ferbe. 

Altinget har sökt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) för att kommentera kritiken. I ett mejl till Altinget hänvisar Johan Pehrsons pressavdelning till den formulering som finns i det pressmeddelande som tidigare gått ut angående förordnandet. 

Nämnda personer

Anders Ferbe

Tidigare förbundsordförande IF Metall
Folkhögskola

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00