Arbetsförmedlingen startar kansli i Norrland för att hjälpa storbolagen

100 000 personer behöver flytta till Västerbotten och Norrbotten kommande år när industrin växer. Nu presenterar Arbetsförmedlingen ett nytt kansli på en av orterna som ska hjälpa till att lösa bristen på arbetskraft.

”Det här är absolut inte ett kansli som bara ska finnas till namn, utan det ska vara aktivt”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.
”Det här är absolut inte ett kansli som bara ska finnas till namn, utan det ska vara aktivt”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.Foto: Paul Wennerholm/TT
Josefin Lingström

Sedan i december har Arbetsförmedlingen (AF) haft i uppdrag att se över hur man kan hjälpa de stora industrisatsningarna i Norrland att hitta rätt kompetens. Både när det gäller stora företagsetableringar och befintliga företag som expanderar.

Vid en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark redovisar generaldirektören Maria Mindhammar hur AF ska gå till väga.

Redan i dag arbetar de med att marknadsföra jobb och flytt till Norrland. Men det krävs mer.

Därför kommer myndigheten inrätta en nationell samordningsfunktion, där första steget är ett kansli i Skellefteå med några medarbetare placerade i Norrbotten. På så sätt kommer de närmre kommunerna och arbetsgivarna i länen.

– Kansliet ska jobba nära den nationella samordningsfunktionen och jobba nära den högsta ledningen. Och vi i den högsta ledningen samarbetar naturligtvis nära regeringen. Det här är absolut inte ett kansli som bara ska finnas till namn, utan det ska vara aktivt, säger Mindhammar.

Det ska inrättas ”skyndsamt” uppger Mindhammar under pressträffen.

AF vill också samarbeta för att fler ska utbilda sig till de yrken som efterfrågas i norr. Det är främst inom tillverkningsindustrin med yrken som processoperatörer, industrielektriker och drifttekniker.

Regeringen bedömer att det behövs en inflyttning på 100 000 personer till de två länen fram till 2035. Men inte bara för att arbeta inom industrin.

– För när kommuner växer så behövs det fler lärare, undersköterskor och busschaufförer. Förenklat behövs arbetskraft inom nästan alla yrken, säger Eva Nordmark under pressträffen.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.